Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Morell vol «forçar les indústries químiques» a reduir les emissions contaminants

Un estudi de la UPC constata emissions puntuals de butadiè i benzè que superen el llindar permès | La mitjana periòdica és inferior al límit

El Morell és veí del polígon nord del complex petroquímic de Tarragona. | TarragonaDigital.com

 

«El nostre repte és aconseguir  forçar les indústries químiques del territori a reduir les emissions de components contaminants  de forma progressiva». Així de contundent ha estat l'alcalde del Morell, Pere Guinovart, en la presentació dels resultats del quart estudi sobre la qualitat de l'aire del seu terme municipal, una anàlisi que ha encarregat l'Ajuntament a un equip d'experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'estudi presenta diversos matisos. La presència d'elements contaminants a l'aire varia en funció de la meteorologia, la proximitat respecte al Polígon Nord o les hores del dia, a tall d'exemple. La mostra constata presència destacable de dos elements cancerigens a l'aire del Morell, com són el butadiè i el benzè, si bé la mitjana periòdica dels dos elements es troba per sota del llindar legal.  «Estem millor que fa uns anys, però això no vol dir que estiguem bé», ha sintetitzat Guinovart.

La mitjana d'emissions es troba per sota del límit, però existeixen pics puntuals que la superen amb escreix

El director del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, ha presentat les conclusions en qualitat de responsable de l'estudi. Roca ha explicat que  la metodologia habitual per calcular la qualitat de l'aire està pensada per a emissions constants, i que no és vàlida en casos com el del Morell.  «Aquests càlculs no tenen en compte les emissions puntuals, episòdiques i variables que es produeixen  en moments donats, com és el cas de viure pròxim a la indústria química», ha matisat.

«Una mostra periòdica pot emmascarar hores del dia d'alta concentració contaminant, i fer-la passar per una tendència constant més baixa», han explicat des del laboratori. En el cas del Morell, segons expliquen, les dades oficials reflecteixen una mitjana inferior a les alarmes legals, però es tractaria d'una veritat a mitges. «Hem detectat pics puntuals de concentració molt superiors a aquest límit legal, però sovint es camuflen entre el total de les dades periòdiques», han explicat.

Compostos com el butadiè o el benzè són cangerigens, i poden generar un risc per a la salut

Morell
Els responsables de l'estudi l'han presentat al Centre Cultural del Morell | Toni Cabanillas

 

L'índex de concentració de compostos contaminants a l'aire s'ha reduït de manera progressiva des del 2013, i la tendència es manté. Segons aquesta mostra, l'any 2018 es van detectar un total de 51 episodis de molèstia per contaminació al Morell, mentre que l'any 2011 van ser més de 520. «Això ens demostra que es poden prendre mesures per seguir millorant, que és el camí que encara perseguim», ha valorat l'alcalde morellenc.

L'estudi alerta que els períodes de major concentració d'elements contaminants a l'aire  són entre les set i les nou del matí, i també entre les set de la tarda i les deu del vespre. Això es deu a raons meteorològiques, expliquen. Els receptors també han alertat que zones com el magatzem municipal o el carrer Nou  presenten un grau d'exposició fins a quatre vegades més alt que en altres punts com l'IES el Morell o l'escola Ventura Gassol.

La Plataforma Cel Net: «Cal una planificació tècnica urgent»

L'estudi ha tingut un cost d'11.000 euros que ha pagat íntegrament l'Ajuntament del Morell, donat que els municipis del voltant no han volgut adherir-se. Pere Guinovart ha avançat la intenció de repetir anualment aquests estudis per tal de controlar qualsevol possible variació. «L'objectiu d'aquestes anàlisis és disposar de referències vàlides sobre la qualitat del nostre aire i la nostra salut», ha expressat el batlle.

Guinovart ha carregat contra «la ineficàcia» de la Taula per la Qualitat de l'Aire, a qui ha acusat de trobar-se «en mans dels lobbys de pressió de la indústria», i ha reclamat a la Generalitat una major implicació en les anàlisis sobre la qualitat de l'aire del Camp de Tarragona.

Per la seva part,  la Plataforma Cel Net, també present a la presentació, s'ha sumat a la idea que «els mètodes de control periòdic de l'administració no són vàlids», i ha demanat «una planificació tècnica urgent» per tal de proposar possibles solucions. «Demanem als Ajuntaments  de Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí que se sumin a aquests estudis», han afegit, en la mateixa línia del que ja va proposar Pere Guinovart setmanes enrere amb motiu de la finalització d'aquesta darrera inspecció.

També et pot interessar