Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

Un estudi revela que haver passat la Covid-19 dona una immunitat mínima de sis mesos

El grup col·laboratiu impulsat per ISGlobal i el CoMB alerten que les noves variants poden «comprometre» la vacunació

Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen
L'estudi revela que aquells que han passat la Covid-19 tenen immunitat durant un mínim de sis mesos. | ACN

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinar per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC) ha conclòs que la majoria de persones que passen la Covid-19 tenen una immunitat de com a mínim sis mesos. Tot i això, alerten que encara hi ha moltes preguntes obertes. Aquesta és la principal conclusió d'un informe elaborat per aquest grup —impulsat per ISGlobal i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB)— sobre la immunitat contra la Covid.

Davant d'aquesta immunitat mínima de mig any, recomanen que amb dosis limitades de vacunes, no es considerin prioritàries les persones que acaben de passar la malaltia. Així mateix, alerten també que les noves variants poden «comprometre» l'eficàcia de les vacunes en un futur. En aquest sentit, però, cal recordar que Moderna vol iniciar assajos clínics per una variant de vacuna eficaç contra la variant sud-africana, mentre que el vaccí de Janssen s'ha mostrat efectiu contra les noves soques.

Encara no s'han identificat els marcadors relacionats amb la immunitat

L'autor principal de l'informe i investigador d'IrsiCaixa, Julià Blanco, ha explicat que, per exemple, encara no s'han identificat marcadors relacionats amb la protecció i no ha passat suficient temps per dir quant dura exactament la immunitat. Tot i això, la seva conclusió és que es genera una immunitat mínima de mig any. D'altra banda, recomanen fer estudis prospectius per tal de definir marcadors de protecció immune i valors de tall que simplifiquin els assagis clínics de vacunes. Aquests estudis haurien d'ajudar a decidir sobre la necessitat o no de revacunar.

En aquest sentit, no recomanen fer canvis en les dosis o el règim de les vacunes aprovades fins que no hi hagi més evidència. També sobre les immunitzacions, consideren que és necessari fer una vigilància molecular tant en poblacions humanes com en animals per no perdre el control de la pandèmia i garantir l'eficàcia dels vaccins. També insisteixen que la vacunació global és necessària no només des del punt de vista ètic sinó també epidemiològic per poder arribar a la immunitat de grup.