Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar atenent un pacient ingressat a l'UCI amb covid-19

Un estudi revela d'on venen el 50% de les infeccions per Covid

La investigació fica sobre la taula que les persones asimptomàtiques són l'origen de més de la meitat de contagis

Professionals sanitàries de l'Hospital del Mar atenent un pacient ingressat a l'UCI amb covid-19
Un estudi revela d'on venen el 50% de les infeccions per Covid | ACN

La transmissió del coronavirus SARS-CoV-2 és un dels aspectes de l'actual pandèmia que més preocupa els experts, perquè la tardana aparició dels seus símptomes —entre tres i deu dies en la majoria de casos— fa que moltes persones que encara no saben que ho tenen el vagin transmetent allà per on passen.

Per aquesta raó són tan importants les mesures bàsiques de protecció davant el coronavirus: la distància mínima de seguretat, la rentada de mans i l'ús de màscares. Complint amb aquestes mesures, la transmissió del virus, encara que s'estigui contagiat, és molt menor i s'aconsegueix protegir la resta de la societat.

Sobre el paper dels asimptomàtics en aquesta pandèmia s'han realitzat diversos estudis per a intentar descobrir exactament quin és el seu rol i quina importància tenen a l'hora de valorar la malaltia, i un nou estudi de la Universitat de Chicago ha revelat dades bastant contundents sobre aquest tema.

Concretament, l'estudi ha analitzat en primer brot de Covid-19 a la ciutat de Nova York, que la va convertir en l'epicentre mundial de la pandèmia durant diverses setmanes en la primavera passada. L'estudi ha posat de manifest que la quantitat de persones sense símptomes de la malaltia multiplicava per cinc o fins i tot per set a la de simptomàtics.

És a dir, en el millor dels casos, només un de cada cinc malalts de Covid-19 tenien símptomes. Això significa que els altres quatre, que tenien el coronavirus sense saber-ho, podien transmetre'l si no complien amb les mesures bàsiques de protecció.

El treball, publicat en la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences', confirma que els casos asimptomàtics de Covid-19 contribueixen de forma molt important en la transmissió comunitària, sent almenys el 50% de les causes d'infecció.

Rahul Subramanian, primer autor de l'estudi, explica que quan va arribar la primera onada de Covid als Estats Units era molt difícil saber la quantitat d'asimptomàtics que hi havia, i per tant, comprendre la veritable envergadura de la pandèmia al país.

La importància dels asimptomàtics

«Sense dades sobre la capacitat de les proves, és molt difícil calcular la diferència entre els casos que no es van notificar per falta de proves i els casos que eren realment asimptomàtics. Volíem desentranyar aquestes dues coses, i com la ciutat de Nova York va ser una de les primeres a informar del nombre diari de proves realitzades, vam poder utilitzar aquestes xifres per a estimar quants casos de Covid-19 eren simptomàtics», explica l'autor.

L'estudi, a més, ha utilitzat les dades proporcionades per les autoritats de Nova York sobre la quantitat de proves PCR que es feien cada dia, per la qual cosa permet tenir una imatge més clara i precisa sobre la situació real de les infeccions i la relació entre simptomàtics i asimptomàtics.

Mercedes Pascual, l'autora principal de l'estudi, explica que «la incorporació d'aquestes dades al model va demostrar que la proporció d'individus que són simptomàtics per a la Covid-19 està entre el 13 i el 18 per cent. I independentment de la incertesa en tots els altres paràmetres, podem dir que més del 50 per cent de la transmissió que es produeix en la comunitat procedeix de persones sense símptomes, és a dir, les que són asimptomàtiques i presimptomàtiques».

Els autors aclareixen que aquest estudi no aclareix si els asimptomàtics són més o menys contagiadors, és a dir, si tenen més capacitat de transmetre el virus pel simple fet de no tenir símptomes, sinó que determina el rol dels asimptomàtics en la transmissió comunitària.

A més, no té en compte a les noves variants del coronavirus, que diversos estudis han demostrat que són més transmissibles, però pot servir de guia per a establir unes guies bàsiques per a les directrius de salut pública que els ciutadans han de seguir, especialment en el panorama actual.

Un altre dels autors de l'estudi, Qixin He, afegeix que «encara que les persones asimptomàtiques no transmetin el virus a un ritme elevat, constitueixen alguna cosa així com el 80 per cent de totes les infeccions. Aquesta proporció és bastant sorprenent. És crucial que tothom, inclosos els individus que no mostren símptomes, compleixi les directrius de salut pública, com l'ús de màscares i el distanciament social, i que les proves massives siguin fàcilment accessibles per a tots».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]