Un estudi revela una nova seqüela del coronavirus que afectaria els ulls i que, en casos més greus, podria provocar ceguera. Així, segons assegura la investigació, els exàmens amb imatges per ressonància magnètica (IRM) han detectat anomalies significatives en els ulls d'alguns pacients en casos greus de la Covid-19, segons un article que ha publicat aquest dimarts la revista Radiology.
L'estudi, realitzat a França, apunta a la conveniència de realitzar un examen dels ulls a aquests pacients per tal de detectar possibles conseqüències oftalmològiques, potencialment greus, de la Covid-19 i donar-los el tractament apropiat. L'article assenyala que, si bé el coronavirus ataca principalment els pulmons, també s'ha vinculat la malaltia amb anormalitats oculars com conjuntivitis i retinopaties que poden acabar en pèrdua de la visió.
La Societat Francesa de Neuroradiologia va realitzar un estudi amb 129 pacients amb Covid-19 greu, als quals van sotmetre a exàmens d'IRM per a determinar la naturalesa i la freqüència d'aquestes anomalies en els ulls. En aquest sentit, nou dels pacients —el 7%— van mostrar anormalitats en el globus ocular, i els exàmens d'IRM van trobar un o més nòduls en el pol posterior del globus. Vuit d'aquests nou pacients havien passat temps a l'UCI a causa de la malaltia.
L'aparició de nòduls, vinculada a la inflamació que provoca el virus
Els nou pacients tenien nòduls a la regió macular, l'àrea en el fons de l'ull on opera la visió central, i vuit d'ells tenien aquests nòduls en tots dos ulls. Els investigadors assenyalen que es desconeixen els mecanismes que porten a la formació d'aquests nòduls, encara que consideren que podrien estar relacionats amb la inflamació causada pel virus.
Un altre factor, segons els investigadors, podria ser el drenatge inadequat de les venes dels ulls, un problema que s'ha trobat en els pacients que passen temps en l'UCI boca avall o intubats. Set dels pacients que van mostrar anormalitats oculars en l'estudi havien passat llargs períodes en aquesta posició en l'UCI.
Conseqüències més importants en persones amb altres patologies
Aquest estudi sustenta, així mateix, altres recerques que han mostrat que la covid-19 té conseqüències més àmplies en les persones que ja tenen altres problemes de salut. Dels nou pacients en els quals es van trobar els nòduls oculars, dos patien diabetis, sis eren obesos i dos tenien hipertensió arterial. Els resultats d'aquest estudi indiquen que hauria de considerar-se l'examen ocular de tots els pacients amb Covid-19 greu per a detectar els nòduls, inclosa la IRM d'alta resolució.
Altres exàmens recomanats són la fonoscòpia, que usa una lupa i una llum per a inspeccionar el fons de l'ull, i la tomografia de coherència òptica, una prova no invasiva que produeix una imatge tridimensional de l'estructura de l'ull.