Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home pescant amb la seva barca

El Govern aprova 2,1 milions d'euros en ajudes a tres projectes del sector aqüícola i pesquer

Les ajudes aniran destinades a tres projectes de diferents centres d'investigació i universitats

Un home pescant amb la seva barca
Un home pescant amb la seva barca | Pixabay

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha aprovat més de 2,1 milions d'euros en ajudes al sector aqüícola i pesquer. Concretament, seran 2.127.000 euros els que aniran destinats a tres projectes, que estan desenvolupant diferents centres d'investigació i universitat.

Tal com ha informat la Conselleria aquest dimecres amb un comunicat, l'objectiu d'aquest paquet d'ajudes és promoure la transferència de coneixements entre investigadors i pescadors i, també, per promoure la innovació en el sector aqüícola. El projecte de la Generalitat està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), que aporta un 75% del finançament, i per la mateixa Conselleria, que s'encarrega del 25% restant.

Els tres beneficiaris de les ajudes són l'Institut de Ciències del Mar, l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat de Barcelona (UB).

Transferència de coneixement entre científics i pescadors

Un dels projectes que podrà gaudir d'aquest finançament és el que està promovent l'Institut de Ciències del Mar. Aquest projecte va destinat a fomentar un sector pesquer «innovador», que es basi «en el coneixement científic» a través de la transferència de coneixement entre els científics i els pescadors. A més, es pretén donar suport científic-tècnic als comitès de cogestió (per exemple, el del peix blau de l’Empordà nord, del sonso, del pop roquer a la Catalunya Central i el de les Terres de l’Ebre, del cranc blau, i el de la sèpia de les Badies de Pals i Roses).

Els riscos emergents al Delta de l'Ebre

Un altre de les iniciatives que rebran aquest paquet d'ajuts és el projecte Rembe, impulsat per l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). En ell es tracten els riscos emergents relacionats amb les mortalitats de bivalves al Delta de l'Ebre. A més, també es pretén avaluar els riscos d'origen químic i microbià que hi ha la zona. Els resultats d'aquest estudi tenen com a objectiu, per exemple, proposar canvis amb relació als productes utilitzats en el cultiu d'arròs enfront de situacions d’aparició de nous patògens.

El cultiu de truites irisades

L'últim projecte que rebrà part d'aquest finançament és el 'Truitamuc', que impulsa la Universitat de Barcelona. La iniciativa consisteix en el desenvolupament d'una eina «no invasiva» i innovadora de monitoratge del cultiu intens de la truita irisada.

Amb aquesta convocatòria, es consolida la iniciativa de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de fomentar la innovació en els camps de la pesca i l’aqüicultura i afavorir la col·laboració entre científics i sector pesquer amb un total de 4.288.899 € atorgats per a aquestes iniciatives des de l’inici del FEMP, l’any 2017.