Espanya ha deixat molt enrere el pic de la tercera onada de Covid-19, en la qual es van fregar els 900 casos d'incidència per cada 100.000 habitants en dues setmanes, una dada que moltes regions van superar de forma molt folgada.
Una de les característiques més importants que ha tingut la tercera onada, o que està tenint, és la gran velocitat en la qual s'han produït els canvis. Quan va començar, totes les regions van començar a pujar la seva incidència amb una velocitat mai abans vista, i en tot just un mes, la majoria d'autonomies van acabar al punt del col·lapse sanitari.
Ara que la tendència és descendent s'està repetint la mateixa característica: la baixada de la incidència està succeint en temps rècord, probablement a causa de les dures restriccions que s'han aplicat per la pràctica totalitat del territori.
Així, hi ha regions que fa dues setmanes superaven els 1.000 casos per cada 100.000 habitants en els 14 dies anteriors, i que ara es troben per sota del llindar de 250 casos que Sanitat considera com a llindar de màxim risc.
Però hi ha una regió que, a pesar que també ha baixat la seva incidència, ho està fent d'una forma molt més lenta que aquelles que estaven molt pitjor. Estem parlant de la Comunitat de Madrid, que durant el pic de la tercera onada va ser la comunitat amb la setena major incidència, però que ha passat a ser la regió amb aquesta dada més alta —amb l'excepció de Melilla— en ple descens.
Això s'explica perquè les sis regions que estaven per sobre dels 1.000 casos —una dada que Madrid no va arribar a superar, però que va fregar durant diversos dies— han experimentat baixades rècord d'incidència.
Així, Madrid té actualment una incidència de 529 casos, la més alta d'Espanya després de Melilla, amb 588 casos, encara que en el cas de la ciutat autònoma, la seva poca població fa que la seva incidència es converteixi en un índex més volàtil i més propens a grans baixades i pujades en poc temps.
Madrid, per sobre de la mitjana nacional
Analitzant les dades que publica el Ministeri de Sanitat de manera diària, excepte els caps de setmana, s'observa que des del passat 27 de gener, la Comunitat de Madrid ha descendit la seva incidència en un 46,5%, per sota de la mitjana nacional, del 57,2%.
La Comunitat Valenciana, que el 27 de gener era la regió amb pitjor incidència (1.459,8), té avui 470,7, un 67,8% menys. La mateixa tendència es repeteix amb Castella i Lleó (de 1.397,3 a 464,8, un 66,7% menys); la Regió de Múrcia (de 1.347,4 a 260,9, un 80,6% menys); La Rioja (de 1.303,4 fins a 379,4, un 70,9% menys); i Castella-la Manxa (de 1.269,3 casos a 367,1, un 71,1% menys).
El descens més contingut de la incidència de Madrid podria explicar-se, entre altres factors, per unes restriccions una mica més laxes que en les altres regions esmentades, que van arribar a tancar tota l'hostaleria, part del comerç i van imposar fins i tot tancaments perimetrals municipals, depenent de la zona.
Per aquest motiu, molts es qüestionen que la Comunitat de Madrid ja hagi començat la seva desescalada quan continua sent la regió amb major incidència, amb un dels descensos menys bruscos dels índexs epidemiològics, i estant encara molt per sobre del llindar de risc extrem marcat per Sanitat.
Cal recordar que aquest dijous, 18 de febrer, la regió retardarà el seu toc de queda fins a les 23.00 hores i eliminarà l'horari límit per al tancament de l'hostaleria i la cultura, per exemple. I tot això mentre manté un dels índexs d'hospitalitzacions més alts del país, amb les UCI al 50% de la seva capacitat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]