Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Clínica Universitària Pere Mata.

L'Institut Pere Mata estudia la relació científica entre el TDAH i els primers episodis psicòtics

Diversos investigadors, amb Vanessa Sánchez al capdavant, han publicat aquesta setmana un article científic sobre la qüestió a una revista especialitzada

Imatge de la Clínica Universitària Pere Mata.
L'Hospital Universitari Pere Mata ha publicat un article científic sobre la relació entre el TDAH i el primer episodi psicòtic. | TarragonaDigital
 

Investigadors de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus han publicat aquesta setmana un article científic a la revista especialitzada European Neuropsychopharmachology sobre l'estudi de l'efecte del Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) sobre els símptomes clínics i cognitius en subjectes amb un primer episodi psicòtic (PEP). La relació entre aquests dos trastorns és encara desconeguda  i hi ha un interès creixent  en el món científic per a l’estudi d’aquesta associació. 

L'article és resultat de les investigacions realitzades dins la recerca sobre el Trastorn psicòtic Incipient, que lidera la doctora Vanessa Sánchez Gistau, psiquiatra i investigadora de l'Hospital Universitari Pere Mata i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, professora de la Universitat Rovira i Virgili i membre del Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental.

Existeix un subgrup que pateix les dues malalties i té un pitjor pronòstic

En aquest treball van participar 133 persones  amb un primer episodi psicòtic que es visiten a l’equip d'Intervenció precoç de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, i les seves dades es van comparar amb 65 controls sans. Els resultats van demostrar que el 25%  de la mostra amb primer episodi psicòtic tenia criteris de TDAH d’inici  a la infància. També es va observar que els que tenien tant primer episodi psicòtic com TDAH tenien pitjor rendiment cognitiu, menys nivell educatiu, consumien amb més freqüència cànnabis  i requerien dosis més elevades d’antipsicòtics  que els que tenien primer episodi psicòtic sense TDAH.

Aquests resultats posen en evidència que hi hauria un subgrup amb un pitjor pronòstic, la qual cosa obriria la porta a futurs estudis per tal de descobrir intervencions terapèutiques més individualitzades en aquest subgrup.