URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

Un estudi vincula el 76% del pic de mortalitat per coronavirus a Espanya amb trajectes a i des de Madrid

L'han realitzat investigadors de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos del CSIC i la Universitat de les Illes Balears

Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020
Tres de quatre casos durant el pic de la pandèmia a Espanya, relacionat amb trajectes a i des de Madrid. | CatalunyaDiari

Investigadors de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos del CSIC i la Universitat de les Illes Balears, juntament amb l'empresa de dades Kido Dynamics, han publicat un estudi que conclou que el 76% de la mortalitat del pic de la pandèmia a l'estat espanyol estan relacionats amb trajectes amb origen o destinació a Madrid. Les conclusions d'aquesta investigació, pendent encara de revisió, s'han publicat a Medrvix i han estat recollides pel portal Naukas.

Els autors d'aquest estudi asseguren que el mètode de treball ha estat la comparació del nombre de visitants entre el focus principal a Espanya – Madrid – amb la resta de províncies, tant dels residents a la capital espanyola que les visitaven com dels residents de les altres províncies que visitaven Madrid. En aquest sentit, assenyalen que «hi ha una clara evidència de relació entre la mobilitat i la mortalitat provocada per la Covid-19. I ho hem mesurat».

«No n’és l’única causa, però sí la més gran amb molta diferència»

Segons expliquen, comparant «el pic de la mortalitat per Covid-19 de cada província amb el nombre de visitants per càpita d’una setmana abans a l’estat d’alarma, creuats amb Madrid», hi ha una correlació directa: «Un 76% del pic de mortalitat s’explica per la mobilitat entre cada província amb Madrid i la seva ràtio amb la població local». En aquest sentit, asseguren que «no n’és l’única causa, però sí la més gran amb molta diferència».

L'estudi explica que «una vegada Madrid era el focus, l’extensió de l’epidèmia a partir de la capital a la resta del territori ha seguit ni més ni menys allò que era esperable en vista dels patrons de moviment a l’interior de país. Si comparem el patró de Madrid amb el de Barcelona, les diferències es veuen a simple vista». L'anàlisi conclou que «sense un tancament molt preventiu els primers dies, aquest patró d’expansió era inevitable».

Segons els investigadors, «el factor més virulent a Espanya ha estat el gran nombre de visitants que anaven des de i cap al focus – Madrid – en relació amb la població local de la resta de ciutats, disparant l’efecte multillavor». Així, «en comptes del model clàssic de pacient-zero, tenim múltiples focus independents entre si en un interval curt de temps».


Comentaris

envia el comentari