Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un estudiant de la Ràpita guanya el premi Recerca del Memorial amb un treball sobre els maquis

Un estudiant de la Ràpita guanya el premi Recerca del Memorial amb un treball sobre els maquis

L'alumne de l'Institut Els Alfacs analitza l'impacte dels grups armats de resistència als Ports i al poble de Vallibona

Un estudiant de la Ràpita guanya el premi Recerca del Memorial amb un treball sobre els maquis
Un estudiant de la Ràpita guanya el premi Recerca del Memorial amb un treball sobre els maquis | Institut Els Alfacs

 

Un estudiant de l'Institut Els Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, Pep Donate Resurección, ha guanyat el quart premi de Recerca en Memòria Democràtica amb què el Memorial reconeix les millors recerques en aquesta matèria dels alumnes de segon de Batxillerat. Donate, en el seu treball titulat «Por llanuras y montañas guerrilleros libres van», ha analitzat l'impacte dels maquis a la zona dels Ports i en concret al municipi de Vallibona, a la comarca valenciana dels Ports.

Els maquis van ser els moviments guerrillers comunistes armats que van operar a després de la Guerra Civil per oposar-se a la implementació del règim franquista. Aquests grups armats van actuar sobretot a Catalunya, el País Valencià, Aragó, els Pirineus, la serralada Cantàbrica i Andalusia. El període de més intensitat d'aquestes guerrilles va ser entre els anys 1945 i 1947. Després la repressió franquista es va intensificar i els grups armats es van anar acabant. 

Amb aquest quart premi que li ha atorgat la Generalitat, Pep Donate rebrà una compensació econòmica de mil euros i es publicarà en línia la seva recerca. El seu tutor, Àngel Bisbal Lòpez, i l'institut han rebut un diploma.

Des de l'Institut Els Alfacs s'han mostrat satisfets pel guardó: «En Pep va aconseguir el primer premi i això ens omple de satisfacció vista la qualitat dels treballs que es van presentar. Que els nostres alumnes aconsegueixen premis d’aquesta categoria és gràcies al seu esforç i perseverança per fer les coses bé. Però, val a dir, que també darrere d’ells està el suport de les seves famílies i la tasca desenvolupada per tot el professorat del centre».

El Premi de Recerca de Memòria Democràtica dobla la xifra d'aspirants

El premi ha atorgat dues mencions especials a l'estudiant Neus Pagès Selga, de l'Institut Castell d'Estela d'Amer, a la Selva, pel seu treball «Petjades sense rastre», i per Martí Font Segú i Àlex Torres Collantes de l'Institut Arnau Cadell de Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental, per l'anàlisi sobre l'exili republicà a través de les memòries d'un supervivent titulat «Paraules d'exili». En aquesta edició, amb 14 treballs presentats, el Premi de Recerca de Memòria Democràtica ha doblat la xifra d'aspirants de la darrera convocatòria.