Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

Fins a 4.300 € per estudiar fora de casa: els estudiants que rebran una gran beca

Pugen les ajudes per a estudiants universitaris, de batxillerat, FP i de cursos de preparació per a les proves d'accés

El Govern ha aprovat aquesta setmana el decret que regula les beques i els ajuts per al pròxim curs. I el més rellevant és la important pujada de les quanties que beneficiarà un milió d'estudiants. Així és, ja que és una partida de 2.500 milions d'euros per a beques d'estudis postobligatoris.

Segons la ministra d'Educació, Pilar Alegría, és una «pujada històrica» del 70% (un milió d'euros més). L'objectiu és reforçar la igualtat d'oportunitats perquè els joves puguin continuar estudiant amb independència dels seus recursos econòmics. Alhora, al rerefons hi ha també la crisi i la inflació.

persona comptant diners
Cada estudiant pot rebre fins a 4.300 euros a beques | GETTY IMAGES

A la pràctica, els beneficiaris podran sol·licitar beques de fins a 4.300 euros per persona. La novetat principal és el substancial augment de les beques per estudiar fora de casa, dels 1.600 fins als 2.500 euros. Dins s'hi inclouen a més altres ajudes que acaben sumant la xifra final.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Beques i ajuts: qui les pot sol·licitar

El Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts les beques i ajuts del curs que ve amb una important pujada de les quantitats. Entre els principals beneficiaris hi ha els 180.000 joves que han d'anar-se'n a una altra ciutat a estudiar. Per tant, podran sol·licitar els ajuts els següents estudiants:

 1. Estudis universitaris
 2. Estudis de batxillerat i FP
 3. Cursos de preparació per a proves d'accés
 4. Estudis professionals i superiors d'art, esport, religió, música i disseny

Un dels objectius és que els alumnes dels entorns rurals puguin continuar formant-se. I és que les beques suposen un important suport econòmic per a aquests joves que han d'anar-se'n a estudiar lluny de casa. Per això s'ha augmentat la partida gairebé mil euros per beneficiari, fins a 2.500 euros.

A això cal sumar-hi altres ajudes com els 1.700 euros per renda i notes, i les beques de 50 a 125 euros per excel·lència. El Govern compleix així un dels objectius, millorar les condicions econòmiques per als estudis superiors. Així doncs, aquests són els canvis més significatius de les noves beques.

Canvis a les beques 2022/2023

Tres coses han canviat amb les noves beques i ajudes respecte del Govern anterior: pugen les quanties, apuja el límit d'ingressos per demanar-les (per tant, arriba a més famílies), i es redueixen els requisits. Això suposa un salt endavant en el sistema de beques a Espanya:

 1. Quantia de les ajudes: 1.000 milions d'euros més que l'anterior Govern.
 2. Límit d'ingressos familiars: de 13.909 euros a l'any a 21.054.
 3. Requisits: Ara només n'hi ha prou amb aprovar.

L'any passat, el Govern de Pedro Sánchez va augmentar les quanties en 100 euros per la crisi derivada de la guerra d'Ucraïna. A més, va modificar el calendari perquè els estudiants rebessin les ajudes més aviat. Per tant, molts van rebre la beca abans de final d'any, quan abans es cobrava al març o abril.

Una aula de la Universitat Rovira i Virgili
Beques 2022/2023 per a estudis postobligatoris | Àngel Ullate

Ara, el Govern ha anunciat que es podran sol·licitar les noves beques a partir del març i l'abril per rebre-les a l'últim trimestre. Les beques bàsiques es queden en 300 euros (350 per a cicles formatius de grau mitjà). No obstant això, una altra novetat és l'ajuda de 400 euros per a alumnes amb necessitats especials.

Nova ajuda de 400 euros

El Govern ha aprovat un ajut addicional de 400 euros per a famílies amb alumnes amb necessitats especials. En aquest cas, els beneficiaris són estudiants de tot el cicle educatiu excepte estudis superiors. Així doncs, el Govern calcula que 214.000 alumnes se'n beneficiaran.

Els sol·licitants han d'acreditar una discapacitat superior al 33%, un trastorn greu de la conducta o el llenguatge o una síndrome d'espectre autista. És una ajuda perquè les famílies puguin fer front a les despeses addicionals. De fet, és un complement a les beques que ja existeixen:

 1. Fins a 862 euros d'ajuda d'ensenyament.
 2. Fins a 617 euros d'ajuda de transport escolar.
 3. Fins a 574 euros d'ajuda de menjador escolar.
 4. Fins a 1.795 euros d'ajuda de residència escolar.
 5. Fins a 442 d'ajut per al transport de cap de setmana.
 6. Fins a 308 euros d'ajuda per a transport urbà.
 7. Fins a 204 euros d'ajuda per a material escolar.
 8. Fins a 913 euros d'ajuda per a reeducació pedagògica.
 9. Fins a 913 euros d'ajuda per a reeducació del llenguatge.