Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

El senzill truc per saber si han multat un cotxe: només necessites la matrícula

Conèixer l'existència d'una possible sanció et pot evitar un disgust

Després d'haver superat els límits de velocitat en una carretera o de fer un avançament irregular, sempre sorgeixen dubtes sobre una possible sanció. Al lloc menys pensat hi pot haver un radar, una càmera o un cotxe de la Guàrdia Civil esperant-nos. Per saber si t'han multat o no, tens la possibilitat d'accedir a aquesta informació amb un senzill truc: només necessites la matrícula.

El pitjor que pot fer un conductor en aquest tipus de situacions és despreocupar-se. Hi ha la creença de pensar que, si no m'arriba la notificació a casa, no tinc l'obligació d'assumir una sanció. Però això és totalment fals.

Mitjançant una consulta a la seu electrònica de la Direcció General de Trànsit (DGT) podrem sortir de dubtes i evitar un contratemps que ens pot costar molt car amb el temps. En general, quan un agent imposa una multa i no té capacitat de notificar-la al moment, el més normal és que ens arribi a la bústia en qüestió d'unes setmanes. Serà a través d'una carta certificada amb justificant de recepció. El mateix passa quan un radar ens detecta circulant a una velocitat excessiva.

Guàrdia civil
Un cop t'hagin posat la multa, és molt difícil escapar-te'n. | Guardia Civil

Si t'han multat, no te'n podràs escapar

No resulta tan estrany que la notificació esmentada es pugui perdre o que no acabi a les mans de l'interessat. Sobretot, quan hi ha canvi de domicili i no s'ha comunicat amb antelació a Trànsit. Potser pensa que se n'escaparà, però no serà així.

La multa es publicarà al Butlletí Oficial de l'administració corresponent o al tauler d'anuncis municipal. No són documents que se solen consultar amb regularitat, tret que s'estigui buscant alguna cosa concreta. Quan ens assabentem de la infracció, ja hauran passat els 20 dies naturals per fer-ne el pagament voluntari. Per tant, ens quedarem sense la rebaixa del 50 % per pagament immediat ni tampoc hi haurà la possibilitat de presentar recurs.

Transcorregut un temps, començarà un procediment de constrenyiment. Hisenda prendrà mesures que implicaran, entre altres coses, l'embargament de la quantia de la multa. Per molt que tractem de defensar-nos, ja no hi haurà marxa enrere i caldrà complir les exigències que ens determinin.

Foto d'un radar
Les sancions per radars solen ser les més freqüents. | GETTY IMAGES

Per això, no estaria malament que, de tant en tant, comprovarem si tenim pendents algunes multes de Trànsit. En alguna ocasió s'ha donat el cas de persones que han circulat durant diverses setmanes per un mateix lloc acumulant desenes de multes. Això és perquè van trigar a comunicar-los la infracció un temps i durant aquest període van anar sumant sancions sense saber-ho.

Com saber si tinc una multa pendent?

Per saber si tens alguna multa pendent, només necessites cinc minuts. Facilitant la matrícula del cotxe, el DNI o el nom complet del propietari del vehicle disposarem d'aquesta informació. És el que ens exigiran per entrar al Tauló Edictal de Sancions (T.E.S.T.R.A.).

A diferència d'altres tràmits, no caldrà utilitzar-hi el DNI electrònic ni el certificat digital, ja que són dades públiques. Totes les sancions apareixen recollides en aquest tauler des del 25 de novembre del 2010. Allà és on publiquen els seus edictes la DGT, milers d'ajuntaments i els departaments de Trànsit de Catalunya i del País Basc.

Un cop entres en aquesta pàgina i comproves que tens una multa, no creguis que es tracta d'un error. És possible que no n'estiguessis al corrent o que no t'arribés la notificació pel motiu que fos. Tracta d'abonar-la com més aviat millor per no tenir problemes més endavant.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!