Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Calçots sobre el foc

Fer turisme a l'Alt Camp

Bona part dels municipis de l’Alt Camp compten amb un parell de cases rurals o hostals de qualitat als seus termes

L’Alt Camp conserva el vessant més rural del Camp de Tarragona;  una terra de tresors naturals i patrimonials inesperats que conviden a fer-hi una escapada en qualsevol època de l’any.

Calçotades, castells i patrimoni en un entorn rural

Bressol de les calçotades i del món casteller, l’Alt Camp i la seva capital, són la pervivència de l’antiga manera de ser de la gent del Camp de Tarragona; un indret que passa de la rauxa de les seves festes populars a la tranquil·litat del seu entorn rural.

1. Com arribar a l’Alt Camp

L’Alt Camp és una comarca molt ben comunicada, cruïlla de camins de les principals vies que comuniquen el Camp de Tarragona amb la Catalunya Central i el Ponent lleidatà.

Amb la resta del Camp de Tarragona,  l’autovia A-27 i l’N-240 connecten Valls amb Tarragona, per després seguir cap a Montblanc i Lleida; mentre que la C-14 connecta Reus amb Alcover i la Riba, abans de connectar-se amb l’N-240 a la Conca de Barberà. Unes carreteres útils per a tots aquells que s’aproximin a la comarca des de l’oest o el sud del país.

D’altra banda, al sud-est de la comarca, la C-51 connecta l’Alt Camp amb el Vendrell, mentre que l’autopista AP-2 s’enllaça amb l’AP-7, que passant per Vilafranca, és la via més ràpida per als que venen de Barcelona

Finalment, la C-37 és la via principal per atansar-se a l’Alt Camp des de la Catalunya Central, essent una connexió directa entre Valls, Igualada i Manresa.

En l’àmbit dels serveis ferroviaris,  la comarca compta amb les estacions d’Alcover, Nulles-Bràfim, Valls, la Plana-Picamoixons i la Riba; per on passen els trens que connecten Barcelona o Tarragona, amb Lleida.

Pel que fa als autobusos, lAlt Camp té una bona xarxa de connexions entre poblacions de la mateixa comarca i les principals ciutats dels voltants, Barcelona, els aeroports i l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona.

2. Quan anar a l’Alt Camp

La bonança climatològica de l’Alt Camp, els seus senders, el monestir de Santes Creus o la resta de patrimoni singular de la comarca, permeten fer-hi una escapada quan a hom li vingui de gust, si bé és recomanable tenir en compte diversos factors que milloraran de bon tros l’experiència.

Foto de dues tendes de campanya amb pluja.
S'ha de tenir en compte la climatologia abans de visitar aquest lloc   | Canva

Per una banda, els tresors naturals de les valls dels rius Glorieta i Brugent, guanyen força espectacularitat després d’un període de pluges o d’èpoques més humides; ja que ens podem trobar que en ple estiu, i en períodes de sequera, els rius baixin secs i els salts i tolls d’aigua com el Niu de l’Àliga o el Toll de l’Olla siguin minsos. 

D’altra banda, aquells que vulguin alguna cosa més que gaudir de la tranquil·litat rural, i vulguin descobrir la veritable ànima dels pobles de l’Alt Camp, és quasi imperatiu fer un cop d’ull al calendari festiu de la comarca.  La Festa de la Calçotada i les diades castelleres de les festes de Sant Joan i Santa Úrsula a Valls són d’obligada visita i de satisfacció assegurada, però qualsevol fira o festa dels pobles de l’Alt Camp té la seva singularitat i interès especial.

3. Allotjar-se a l’Alt Camp

Tot i no ser una comarca turística, bona part dels municipis de l’Alt Camp compten amb un parell de cases rurals o hostals de qualitat als seus termes que diversifiquen la possibilitat d’estada al territori. La capital, Valls, compta amb hotels, apartaments i una casa rural que esdevenen d’especial interès a l’hora de gaudir de les diferents festivitats i fires de la ciutat.

Un allotjament rural a l'Alt Camp
Un allotjament rural a l'Alt Camp | Mas Formigosa

D’altra banda, la proximitat amb la immensa oferta turística de la Costa Daurada, les seves platges i els seus parcs d’atraccions, possibiliten combinar allotjament i destinació a plaer, passant una llarga estada descobrint tots els vessants del Camp de Tarragona.

4. Gastronomia de l’Alt Camp

La cuina de l’Alt Camp és en bona part, la cuina del Camp de Tarragona històric, una continuïtat cultural i gastronòmica que només se singularitza per allunyar-se de la costa pròpia del Tarragonès i el Baix Camp.

Plat de salsa de romesco
La salsa romesco acompanya els calçots | Cedida

D’aquesta manera, els productes més característics de la comarca són marcadament agrícoles, on destaca per sobre de tot el calçot, producte més nostrat i conegut del territori, que any rere any augmenta el seu consum arreu del país. També són remarcables l’avellana, l’ametlla, l’oli de qualitat, les hortalisses, la carn, els ous i un bon assortiment d’embotits. 

La salsa de calçot, el romesco i les seves variants casolanes acompanyen bona part dels plats de l’Alt Camp, on destaquen les faves rostides, la carn a la brasa de corder i porc, així com les guatlles amb pebrot o l’escudella de bacallà.

En el camp dels dolços destaquen els petonets i les enxanetes de Valls, les melmelades, el pa de pessic o la coca d’ametlles, entre d’altres.