URGENT

🚨 Sanitat confirma més de 10.000 nous contagis i 254 morts més per coronavirus a Espanya

El nou cotxe autònom que han dissenyat un grup d'estudiants de la UPC

El vehicle pot prendre decisions per ell mateix mitjançant xarxes neuronals

Equip UPC ecoRacing
Estudiants de la UPC treballen en el disseny d'un cotxe autònom | Cedida

L'equip UPC ecoRacing, format per estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya, ja fa més de deu anys que participa a la 'Formula Student', una de les competicions més prestigioses a nivell europeu on diverses universitats s'enfronten per veure qui ha construït el millor cotxe de competició.

En aquest certamen, estudiants d'enginyeria d'arreu del món s'encarreguen del disseny, el desenvolupament, la construcció i la conducció d'un vehicle de competició monoplaça, amb l'objectiu d'apropar aquests estudiants al món real de la indústria automobilística i formar nous enginyers capaços d'avançar cap a un futur més sostenible i eficient. 

Pren decisions per ell mateix

Per aquest nou vehicle es pretén fer una sensorització completa del mateix, utilitzant sensors com giroscopis, acceleròmetres i GPS per saber en tot moment la posició exacta del monoplaça. S'afegiran també sensors d'infrarojos i càmeres, per tal que el cotxe pugui prendre decisions per ell mateix mitjançant xarxes neuronals i així poder optimitzar la traçada a cada volta i reduir el temps de cada gir. A més a més, el vehicle permetrà canviar entre una conducció manual i autònoma quan es desitgi.

Aquest nou disseny del cotxe aportarà millores en el rendiment a pista, ampliant els límits del futur monoplaça. Per aconseguir superar aquests reptes, l'equip espera comptar amb l'ajuda de patrocinadors com Seat, Kostal i VenAir. 

Quatre motors en roda i controls intel·ligents

Per tal d'apropar-se a un futur autònom i més sostenible, els joves de Terrassa inicien una nova etapa de formació i disseny per implementar, en menys de dos anys, el primer monoplaça autònom de l'equip. Aquest any s'han incorporat 21 nous integrants, 7 dels quals es dedicaran exclusivament a estudiar els nous sistemes d'aquest cotxe autònom. 

Els joves parteixen dels coneixements obtinguts amb l'ecoRX, el vehicle utilitzat els anys 2018 i 2019, amb 4 motors en roda i amb algoritmes de control intel·ligents com el control de tracció o el 'Torque Vectoring', que permet controlar el parell donat pels motors a cada roda. 

Competició 'Formula Student'

L'equip UPC ecoRacing compta amb 5 trofeus aconseguits en les 4 competicions europees més prestigioses de la Formula Student. Aquest any, la seu principal serà el circuit de Silverstone, a Gran Bretanya, i la trobada tindrà lloc del 22 al 26 de juliol

Aquesta competició, però, se celebra també a nivell estatal. Cada any es reuneixen un centenar d'equips al circuit de Montmeló, a Barcelona. Enguany, les dates són del 3 al 9 d'agost, i hi participaran equips provinents de Berlín, Israel, Madrid, Bolonia, Stuttgart, Praga, Tel Aviv, entre molts altres. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari