Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran

Si et van posar la vacuna de Janssen, t'hauràs de tornar a vacunar

El Ministeri de Sanitat preveu aprovar una segona dosi de Janssen després de l'augment de contagis entre els vacunats amb aquesta monodosi

Durant el dia d'avui, la Comissió de Salut Pública es reunirà per a debatre com serà la inoculació de les dosis de reforç a Espanya. Una reunió on es posarà sobre la taula la petició duta a terme per la Ponència de Vacunes sobre una segona dosi per als vacunats amb Janssen.

Després de les últimes investigacions que s'han fet, els experts asseguren que la població que només va rebre la monodosi d'aquesta fórmula podrien requerir una segona punxada.

Els laboratoris Johnson & Johnson van ser els primers a assegurar que seria necessari administrar una segona dosi de la seva vacuna vuit mesos després d'inocular la monodosi. Igual que les dosis de reforç, aquesta segona vacuna garantiria una major immunitat davant a malaltia.

Serà, doncs, un punt més a tractar en la reunió que es durà a terme avui, en la qual el Ministeri de Sanitat també hi serà present.

 

Els brots a les presons espanyoles van posar en alerta els experts

La petició formulada per la Ponència de Vacunes arriba després que els experts hagin detectat diversos casos en persones inoculades amb Janssen. Concretament, ha sigut en diversos centres penitenciaris espanyols, els presos dels quals van ser vacunats amb la monodosi, on major nombre de contagis s'han produït.

La incidència a les presons on es va administrar un major nombre de vacunes Janssen s'ha incrementat, cosa que ha portat a plantejar la necessitat d'una segona punxada.

Si això es confirma, s'espera que la tasca de localització dels vacunats sigui força complexa. A part dels presos, també es van inocular amb Janssen persones sense llar, de manera que caldria començar la cerca.

Es preveu que aquesta dosi de reforç arribi a totes i cadascuna de les persones que van ser vacunades amb la monodosi, que són prop de dos milions.

La ministra Carolina Darias, durant la compareixença que va fer després del Consell Interterritorial, ja va deixar caure la possibilitat d'una segona dosi de Janssen. Tot i que no ho va especificar concretament, sembla que aquesta mesura està sobre la taula després de la petició de la Ponència de Vacunes i les últimes informacions.

Als brots a les presons cal sumar els resultats que han obtingut uns investigadors francesos que van observar un major nombre de persones vacunades amb Janssen que han acabat a l'UCI per coronavirus.

Els experts asseguren que pot existir una fallada de l'immunitzador en la fórmula, de manera que una segona dosi reforçaria el sistema immunitari.

La segona dosi de Janssen garanteix un major nombre d'anticossos

Els investigadors de la farmacèutica asseguren que els resultats dels estudis d'una segona dosi són esperançadors. De fet, les persones que van rebre una vacuna addicional van experimentar majors nivells d'anticossos, fins a nou vegades més.

Segons apunten, van observar un augment «ràpid i robust" d'anticossos en persones d'entre 18 i 55 anys i de 65 o més.

Mathai Mammen, director global d'investigació i desenvolupament de Janssen Pharmaceutical, així ho explicava en un comunicat. «Una dosi de reforç de la vacuna augmenta encara més les respostes d'anticossos entre els participants que havien rebut prèviament la nostra vacuna», assenyala.

Avui s'aprovarà la tercera dosi de Pfizer i Moderna

Un altre dels punts que es debatran a la reunió d'avui és la tercera dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna. S'espera que s'aprovi l'administració d'aquestes a les persones immunodeprimides, així com a la gent gran de les residències.

Un cop aprovada aquesta mesura, s'iniciarà una nova campanya de vacunació en què es farà una crida als que compleixin les característiques per a rebre la tercera dosi. S'estima que la data escollida per a començar a administrar la tercera punxada és el 4 d'octubre.

D'aquí a poques setmanes, les persones l'organisme de les quals no ha tingut una resposta immune suficient amb dues dosis, seran les primeres a rebre la tercera injecció.