Un sanitari introduint una agulla a un pot de la vacuna d'AstraZeneca

Un grup d'experts, sobre la dosi de reforç de la vacuna: «No hi ha evidència»

Un grup multidisciplinari d'experts afirma que, per ara, no es pot per justificar que la població general vacunada hagi de rebre una dosi de reforç

La vacunació contra la Covid-19 continua avançant a Catalunya. I, si bé el procés ha patit un alentiment en les darreres setmanes, Salut ha informat que durant les últimes hores s'han administrat 18.698 noves dosis de la vacuna.

Amb tot, la possibilitat d'haver d'administrar noves dosis del vaccí en un futur continua generant incògnites, i hi ha diverses opinions al respecte entre els experts. Ara, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la covid-19 (GCMSC) ha conclòs que, per ara, «no hi ha evidència» que justifiqui que la població general vacunada hagi de rebre una dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus

Així, aquest grup multidisciplinari destaca que, fins al moment, tots els estudis que s'han realitzat sobre les vacunes contra la Covid-19 que han estat aprovades per l'Agència Europea del Medicament produeixen en aquells que s'inoculen una «memòria immunològica de llarga durada».

Per tant, des del punt de vista immunològic, malgrat que la protecció s'ha reduït en relació amb la infecció per la variant delta, els vaccins continuen «conservant una alta efectivitat contra la malaltia greu i la mort».

Hi ha persones que sí que podrien necessitar una dosi de reforç

Les conclusions del GCMSC, però, només es refereixen a la població general. En aquest sentit, el grup multidisciplinari destaca que hi ha algunes excepcions, com és el cas de les persones immunodeprimides.

En aquestes situacions consideren que ja hi ha una evidència prou «sòlida» per afirmar que una dosi resultaria positiva. I és que ajudaria a «assolir nivells d'immunitat similars als observats en la població general».

El GCMSC ha dit, a més, que aquesta tercera dosi no s'hauria de percebre com una dosi de reforç, sinó que se l'hauria de considerar com a part de la pauta de vacunació.

Però no només les persones immunodeprimides necessitaran aquesta dosi de reforç. Així, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la covid-19 considera que «és probable» que les persones grans també la necessitin, fent especial èmfasi en aquelles que tenen més de 80 anys.

El grup ha manifestat que aquesta dosi es podria oferir durant la campanya de vacunació contra la grip d'aquest hivern, per exemple. A més, creuen que també es pot estendre a altres col·lectius com el personal sanitari.

Per acabar, el GCMSC ha conclòs que «caldrà establir els mecanismes necessaris per vigilar de prop les errades vacunals en diferents col·lectius especialment susceptibles i també la població en general».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.