Fernando Simón en una roda de premsa

Fernando Simón, investigat per la justícia

El jutjat d'instrucció no és competent per a jutjar la resta de membres del govern espanyol, que són aforats

Fernando Simón està sent investigat per la justícia per com ha gestionat la pandèmia. El Jutjat d'Instrucció número 13 de Madrid ha obert diligències contra ell per la gestió que va dur a terme durant l'estat d'alarma. Investiguen si va poder cometre un delicte de prevaricació durant els mesos que va ocupar el càrrec.

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES) va esdevenir una de les cares visibles de la lluita contra la pandèmia. Va ser una peça clau en l'estratègia del govern de Pedro Sánchez per a combatre el coronavirus. La resta de l'executiu està protegit per l'aforament, però ell no.

És per això que l'associació Abogados Cristianos va presentar una denúncia contra ell que ara ha estat acceptada per l'autoritat judicial. El jutge d'instrucció ha dictat un acte basat en aquesta denúncia. L'organització culpa Simón i el Govern de no prendre mesures tot i estar informats del risc.

La denúncia assenyala, a part de Fernando Simón, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. També els ministres Irene Montero, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, els exvicepresidents de l'executiu Carmen Calvo i Pablo Iglesias i els exministres Salvador Illa i José Luis Ábalos.

Fernando Simón serà investigat

Els acusen de no haver pres mesures per a frenar l'arribada del coronavirus a Espanya, tot i que ja feia dies que estaven informats de la situació. Asseguren que els membres del govern sabien el risc que comportava i van fer cas omís a les advertències. Per aquest motiu, els acusen d'un delicte de prevaricació en la gestió.

El jutge ha estudiat la querella i ha decidit obrir diligències només contra Fernando Simón. L'acte del jutge dictamina que la resta dels membres del govern estan aforats i només poden ser jutjats pel Tribunal Suprem i per això només investigarà el director d'emergències sanitàries.

«La situació processal de les persones aforades en el moment en què es va presentar la querella al Suprem ja va ser resolta per aquest tribunal», assegura l'acte. Aquesta decisió implica que ara s'obrirà un període d'investigació sobre les actuacions de Fernando Simón, i quan conclogui, el jutge decidirà si se li imputa un delicte i, en cas que sí, quin.

«És hora que es faci justícia»

«Tots tenim un familiar o amic que ha mort per la mala gestió i les mentides del Govern al voltant de la covid-19», assegura la presidenta de l'associació denunciant, Polonia Castellanos. Segons la seva opinió, «és hora que es faci justícia».

Abogados Cristianoss denuncia que «un govern al qual no li importa la vida dels seus ciutadans, sinó únicament imposar la seva ideologia, ha de ser jutjat i inhabilitat». A més, ha exposat els motius: «Sabien que ocultar la realitat del coronavirus fins després del 8-M posava en risc la vida de les persones més vulnerables, però no els va importar».

La decisió del Tribunal Suprem

El desembre de 2020, el Tribunal Suprem es va mostrar a favor d'investigar la gestió de la pandèmia, però va rebutjar obrir causa penal contra els membres del govern espanyol. Així és com es va pronuncia davant la vintena de querelles interposades contra membres de l'executiu per la mala gestió de la crisi sanitària.

L'alt tribunal va veure indicis plausibles en alguns dels delictes denunciats i va considerar que la investigació estava justificada, però va delegar el procés als òrgans judicials competents i va rebutjar processar els aforats, és a dir, els ministres i el president del Govern. Ara la causa és al jutjat d'instrucció, però no se'ls pot investigar.

Entre els querellants hi havia Abogados Cristianos, però també altres organitzacions de diferents àmbits professionals i sensibilitats polítiques:

  • Vox
  • Hazte Oír
  • Associació Professional de la Guàrdia Civil (JUCIL)
  • Col·lectiu Professional de la Policia Municipal de Madrid
  • Consell General de Col·legis Oficials d'Infermeria d'Espanya
  • Confederació Estatal de Sindicats Mèdics
  • Associació de Metges Titulats Superiors
  • Central Sindical Independent de Funcionaris (CESIF)
  • Central Unitària de Treballadores (CUT) i Associació Terra SOStenible
  • Col·lectiu de 3.268 familiars de víctimes del coronavirus