Pla general de la concentració de treballadors d'Eurest davant de la Delegació de la Generalitat a Girona l'11 de novembre de 2020

La pitjor notícia: una empresa vol acomiadar centenars de treballadors a Catalunya

L'empresa assegura que ja ha comunicat la decisió d'iniciar un procediment d'acomiadament col·lectiu

Eurest planteja acomiadar entre 200 i 300 treballadors a Catalunya, segons informen diverses fonts sindicals a l'ACN. L'empresa encarregada de gestionar menjadors ha notat la caiguda en picat de la facturació des de l'inici de la pandèmia, i va engegar la setmana passada negociacions amb els representants sindicals per reduir plantilla a Catalunya i a la resta de l'Estat. El gran gruix de les extincions seran a la demarcació de Barcelona, on pensa fer fora més del 20% de la plantilla, que supera els 1.000 empleats. Eurest assegura que «ha comunicat formalment als representants dels treballadors, el passat 4 de gener, la seva intenció d'iniciar un procediment d'acomiadament col·lectiu», sense donar detalls de quin abast té aquest ERO.

Els acomiadaments es faran en almenys dues filials de la multinacional anglesa Eurest Compass Group a l'Estat, Eurest Catalunya i Eurest Colectividades. En tots dos casos, el procés de consultes de l'expedient s'allargarà fins a mitjans de febrer.

La pandèmia acaba amb part de la plantilla d’Eurest

Eurest argumenta als treballadors que l'activitat als menjadors de les empreses ha baixat arran de la pandèmia de covid-19, que ha disparat els índexs de teletreball. En aquest sentit, alguns centres no han pogut obrir des del març i els que ho han pogut fer no estan treballant al 100%, amb part de la plantilla que encara no ha pogut sortir de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

Tenint en compte l'actual normativa de protecció de l'ocupació, l'empresa haurà de tornar les cotitzacions socials que s'ha estalviat dels empleats que s'han acollit a l'ERTO si fa acomiadaments sis mesos després que finalitzi l'expedient. Segons els sindicats, l'empresa no ha renovat els contractes dels treballadors temporals que expiraven en els últims mesos i planteja majoritàriament acomiadaments sobre plantilla fixa.

Les organitzacions sindicals presents al comitè d'empresa d'Eurest Catalunya, CCOO, UGT i USOC, analitzaran al llarg d'aquest mes la proposta d'extincions en uns 80 centres i miraran de reduir-la. Ara mateix, l'empresa planteja més de 200 acomiadaments en aquesta filial. Alguns dels espais de restauració col·lectiva afectats són la cafeteria del Parlament o de l'escola de negocis IESE, així com el menjador l'empresa HP a Sant Cugat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

A Barcelona ciutat, dos dels centres afectats són el tanatori Sancho de Ávila, propietari de l'empresa de serveis funeraris Mémora, i el menjador social de Navas. El sindicat CNT, amb representació als dos centres, ha denunciat que els dos espais «estan oberts» i el de Navas és especialment actiu, ja que «no tancat en cap moment en tot l'estat d'alarma» i «ha arribat a tenir llista d'espera» per accedir-hi, a causa de l'augment de la precarietat econòmica per la covid-19. El sindicat també denuncia que l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona no ha reduït el pressupost que destina al menjador de Navas i al del Paral·lel, que es liciten en conjunt.

Fins a 300 persones podrien perdre la feina

Pel que fa als centres que gestiona l'altra filial d'Eurest en territori català, s'han inclòs extincions al menjador de la residència d'avis Ballesol o la cafeteria del Centre de Control de Trànsit Aèri d'Aena-En Aire a Gavà. En total, els sindicats preveuen que fins a 300 persones poden perdre la feina en aquest procés d'acomiadament col·lectiu.

Els menjadors escolars de les comarques gironines queden fora de l'expedient, segons fonts coneixedores de la negociació. Precisament, aquesta tardor la plantilla de Girona es va mobilitzar per exigir a l'empresa que complís la llei i pagués als monitors el sou que pertoca pel conveni laboral en comptes del salari mínim, tenint en compte que treballen molt poques hores al dia.

L'ERO no només serà a Catalunya, sinó que també s'estén a diferents territoris de l'Estat. A Madrid, un dels espais inclòs a l'expedient és el menjador de l'Hospital Zendal, la nova instal·lació hospitalària inaugurada pel govern de la Comunitat, presidit per Isabel Díaz Ayuso.