Quan encara no hem aconseguit vèncer la pandèmia provocada pel coronavirus, sembla que una altra nova amenaça ens aguaita. Per si no n'hi havia prou amb un virus que ens ha plantat cara durant dos anys i una guerra que estremeix el món, una nova malaltia s'obre pas.
Parlem de la malaltia que provoca el bacteri Shigella sonnei anomenada shigelosi. Una malaltia que afecta els intestins i l'expansió dels quals s'ha incrementat fins a arribar al nostre país.
El bacteri Shigella arriba a Espanya
El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha llençat una alerta sobre l'arribada del bacteri Shigella a Espanya. Es tracta d'un microorganisme que afecta l'aparell digestiu que provoca episodis de diarrea similar a una gastroenteritis.
De moment s'han confirmat vuit casos de contagi i s'estudien 22 sospitosos més d'haver contret la malaltia. Els afectats són homes d'entre 18 i 56 anys la malaltia dels quals guarda relació amb un brot localitzat al Regne Unit. Un brot que deixa 208 casos repartits en deu països europeus.
La shigelosi, nom que rep la patologia que provoca el bacteri, és molt comú a països subdesenvolupats amb condicions sanitàries deficients. També a llocs d'amuntegament o amb aigua i aliments que poguessin haver estat contaminats.
Sol ser molt comú en persones que viatgen a països en vies de desenvolupament, obrers o residents a camps de refugiats. Tot i això, l'ECDC ha reportat una xifra preocupant de casos produïts a Europa.
Atesa la seva ràpida velocitat de contagi, la shigelosi ha arribat al nostre país i adverteixen que hi ha una «alta» possibilitat d'expandir-se. És una malaltia altament contagiosa i resistent als tractaments.
Com es transmet la shigelosi?
La causant de la shigelosi és el bacteri Shigella sonnei, aquesta infecta els intestins provocant desajustos a l'aparell digestiu. Les persones infectades l'expulsen a la femta de manera que la desinfecció de les mans en evacuar és de vital importància.
Aquest bacteri pot arribar a l'aigua i als aliments fent que viatgi entre les persones augmentant el risc de contagi. La majoria dels contagis es produeixen per via fecal-oral, però el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties ha observat una altra via.
Els contagis reportats a Europa tenen relació amb homes que han mantingut relacions sexuals amb altres homes. Segons han explicat, aquestes pràctiques sexuals van ser de risc i s'estima que la malaltia s'estendrà quan les restriccions del coronavirus es rebaixin.
Principals símptomes de la malaltia
Com ja hem comentat, és una malaltia que afecta l'aparell digestiu. Els seus símptomes es poden confondre amb una gastroenteritis: nàusees, vòmits, dolor abdominal i diarrea però amb una particularitat. En el cas de la diarrea aquesta pot contenir restes de sang, mocs o pus.
Les deposicions van augmentant corrent el risc de patir una deshidratació severa que, en el cas dels nens, pot ser mortal.
De moment no es tracta d'una malaltia greu, desapareixent als 4 o 8 dies, però no cal abaixar la guàrdia. Sobretot pel risc que comporta la pèrdua sobtada de líquid i de minerals.
El tractament per vèncer la malaltia es troba als antibiòtics que escurcen la durada de la diarrea. També milloren els símptomes, encara que alguns ceps de la Shigella poden mostrar resistència als antibiòtics receptats.
El més important és reposar líquids i els electròlits perduts mitjançant la presa de sèrums orals. A mesura que les deposicions disminueixin, es començarà amb una dieta astringent amb arròs, patata, carn d'au i algunes sopes.