Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus

Sanitat pren una sorprenent decisió sobre la quarta dosi de la vacuna

El Ministeri de Sanitat tanca el debat sobre la quarta dosi de la vacuna

El Ministeri de Sanitat ha pres una decisió ferma respecte a l'administració de la quarta vacuna anticovid per a la població general d'Espanya. Fa tot just un mes, el ministeri liderat per Carolina Darias i els governs autonòmics van acordar que el nostre país començaria a administrar una quarta vacuna contra la covid.

Les dosis de reforç estarien destinades a la població més vulnerable (immunodeprimits, trasplantats o pacients amb càncer), i es duria a terme la inoculació cinc mesos després de la tercera dosi.

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
La quarta dosi anirà destinada a les persones vulnerables | GTRES

Diverses comunitats autònomes com Astúries, Galícia, Navarra o Cantàbria van començar aquesta campanya de reforç amb el dubte de si es faria efectiva per a la població general. Però per ara, les regions espanyoles retreuen aquest pla per falta d'«evidència científica suficient» i estar desaconsellada per diversos organismes internacionals.

Sanitat pren una decisió sobre la quarta dosi

«No hi és al debat del Ministeri ni creiem que deu estar», exposen fonts autonòmiques. I és que tots estan d'acord que la quarta dosi no és una vacuna «en aquests moments». Ho pensen així després d'haver deixat enrere el pitjor de la variant òmicron i amb les temperatures «en ple ascens».

Carolina Darias en una roda de premsa
El Ministeri de Sanitat ha pres una decisió sobre la inoculació de la quarta dosi | GTRES

Ara mateix, ni l'EMA ni l'OMS  veuen positivament l'administració d'una quarta dosi per a la població general. A més a més, diferents experts immunòlegs adverteixen que si s'inoculés aquesta quarta dosi, poden donar-se casos on el cos es quedi «exhaust» de rebre tantes vacunes. És a dir, l'anomenada 'fatiga immunològica'.

Fonts autonòmiques han confirmat a 'El Español' sobre la validesa dels estudis de l'EMA i l'OMS. Respecte a aquests, exposen que la quarta dosi només està indicada per a vulnerables «i cap altre grup». Això sí, sobre inocular la quarta dosi a persones grans en residències o professionals sanitaris, admeten que «allà no hi ha consens».

Tot i rebutjar la quarta dosi, Espanya segueix comprant vacunes

I és que Sanitat veu dos problemes. D'una banda, l'existència de la immunitat cel·lular que ha guanyat la població, i de l'altra, s'ha demostrat que per crear un estímul amb dosi de record és millor «combinar vacunes».

Però, el cas és que al nostre país no s'estan combinant vacunes. Sanitat ha cregut convenient utilitzar les de Pfizer i Moderna per a les dosis de reforç perquè són les mateixes que ja es van fer servir en les dues primeres dosis i la dosi de record a aquests grups de risc.

Primer pla d'un flascó de Moderna
Espanya segueix comprant vacunes, tot i rebutjar l'administració de la quarta dosi general | Europa Press

La veritat és que Espanya segueix comprant vacunes i arriben nous antígens, encara que la població a immunitzar es va reduint amb el pas dels mesos.

Marco Cavaleri, cap d'Estratègia de Vacunació de l'EMA, va afirmar fa dies que «estan d'acord que l'administració de múltiples dosis de reforç amb intervals curts en el temps no seria una solució sostenible a llarg termini».

«L'administració repetida de reforços amb diversos intervals de temps curts podria reduir el nivell d'anticossos que es poden produir a cada administració, ja que el nostre sistema immunitari necessita una certa quantitat de temps per mostrar la resposta a l'antigen que se li presenta. Això, potencialment, farà que la vacunació sigui una mica menys eficient amb el temps», va explicar.

Israel va ser pionera a implantar la quarta dosi

Fins ara, la Comissió Europea gestiona la compra de vacunes i s'ha assegurat el subministrament de 4.200 milions de dosis. Les ha aconseguit gràcies a diversos acords de compra centralitzada. I d'aquesta elevada quantitat, se n'han distribuït 1.200 milions.

Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna
Israel va ser de les pioneres a implantar la quarta dosi | GTRES

De moment, amb prou feines hi ha estudis que verifiquin l'eficàcia de la quarta dosi, per la qual cosa sembla que les decisions del Ministeri són clares. Així doncs, només es posarà aquesta quarta dosi a les persones més vulnerables.

Tot i això, cal assenyalar que Israel va ser de les pioneres a establir aquesta quarta dosi. Un assaig va demostrar que, encara que els anticossos dels vacunats amb quatre dosis van créixer en relació amb la tercera, no van evitar la infecció. La raó va ser que amb prou feines hi ha diferències entre les seves dades i les del grup de control.