Pedro Sánchez ha alertat els espanyols sobre les conseqüències que pot provocar la guerra entre Rússia i Ucraïna.
«Una potència nuclear ha violat la legalitat internacional i ha començat la invasió d'un país veí, alhora que ha amenaçat amb represàlies qualsevol altra nació que socorri el país agredit», ha recalcat el president fa unes hores.
Pel que fa a l'actitud que prendrà Espanya en aquest conflicte bèl·lic, Sánchez ha assenyalat que «l'elecció és dura, però senzilla». I és que assegura que el país està fermament compromès amb els valors de «la pau, la legalitat internacional i la solidaritat». Recordem que l'estat espanyol és membre de la Unió Europea i que també és aliat de l'OTAN.
Des del Palau de la Moncloa, Sánchez ha sigut molt contundent, i ha declarat una «total i rotunda condemna» davant «les inacceptables accions militars del govern de Putin. És una violació flagrant del dret internacional, la sobirania nacional i la integritat territorial d'Ucraïna», ha lamentat.
Pedro Sánchez adverteix de l'«impacte econòmic d'aquesta crisi a Espanya»
«És un atac frontal als principis i als valors, sobretot al de la pau, que han proporcionat a Europa anys d'estabilitat i prosperitat».
Pedro Sánchez ha admès que aquesta guerra «afecta equilibris que van molt més enllà dels països directament involucrats en el conflicte. Segur que tindrà conseqüències de gran abast», alertava durant la roda de premsa.
Reconeix que tant la guerra com les sancions que rebrà Rússia provocaran, «sens dubte», un impacte econòmic a Espanya i a tot Europa.
Especialment, ha posat el focus als mercats energètics. «Prendrem totes les mesures necessàries per a mitigar l'impacte econòmic i energètic d'aquesta crisi sobre la societat, les empreses, les llars i la indústria del nostre país», ha assegurat.
I és que ara que s'estava intentant sortir de la malmesa situació econòmica que Espanya vivia per culpa de la pandèmia, aquesta nova alerta preocupa, i molt, el Govern.
«Espanya defensarà la legalitat internacional, es desviurà pel restabliment de la pau i es mostrarà solidària amb les poblacions afectades per aquest conflicte», ha remarcat Pedro Sánchez.
«Estem compromesos amb la pau», ha exposat. A més, ha exigit a Vladímir Putin «que freni com més aviat millor aquesta agressió. Les violacions del dret internacional, la sobirania i la integritat territorial de tercers països no poden quedar i no han de quedar impunes», ha advertit.
320 ciutadans espanyols encara romanen a Ucraïna
El cap de l'Executiu ha exposat que, actualment, hi ha 320 ciutadans espanyols que romanen a Ucraïna. Per sort, cent compatriotes ja han pogut tornar a Espanya aquestes últimes hores. L'ambaixada espanyola a Kíev està pendent d'aquestes persones que encara són a Ucraïna, i que podrien ser evacuades en les pròximes hores.
Sánchez ha deixat clar que, abans que esclatés la guerra, la posició d'Espanya va ser «recolzar fins a l'extrem la via diplomàtica i del diàleg per a assolir una solució que evités aquesta escalada bèl·lica».
Això sí, després d'aquesta agressió «injusta i injustificada» per part de Rússia, «s'obren dues opcions: la de la pau i la legalitat internacional o la de la força il·legítima que només aboca al desordre mundial i a la inseguretat». Si s'opta per la segona via, Pedro Sánchez ha sentenciat que s'haurien de prendre decisions severes.
Arran de l'esclat de la guerra, gran part de l'agenda del president va quedar cancel·lada, i ahir, dijous, va assistir a la cimera extraordinària sobre la guerra, que es va dur a terme a Brussel·les.
A més, va suspendre la conferència de presidents autonòmics, que s'havia de celebrar ahir a La Palma, i va fixar per al 2 de març la compareixença al Congrés dels Diputats per a explicar l'evolució del conflicte armat.