La pandèmia del coronavirus continua sense donar treva a Europa. Malgrat l'arribada de les vacunes, alguns països del continent estan registrant un gran augment de contagis i una pressió hospitalària que els obliga a plantejar-se un canvi d'estratègia.
Un dels països més afectats és Alemanya, on les xifres de contagis estan batent els rècords marcats en els pitjors moments de la pandèmia.
Aquest dijous passat, la xifra màxima de contagis diaris va pujar als 33.949 casos. Una xifra que va superar amb escreix la dada més gran registrada fins llavors, recollida en plena tercera onada de la pandèmia quan alguns sectors com l'hostaler estaven tancats.
Després de suprimir moltes de les mesures sanitàries imposades, el país germànic s'està plantejant la possibilitat d'aprovar restriccions noves per contenir l'expansió actual del virus.
Les autoritats sanitàries del país estan molt preocupades davant del que consideren «la pandèmia dels no vacunats», segons les paraules del ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn.
Amb un percentatge elevat de persones que encara no han rebut la vacuna, Alemanya sembla estar molt lluny d'aconseguir l'anhelada i necessària immunitat de ramat. Una situació que provoca que el virus segueixi circulant sense control i que augmenti la pressió hospitalària.
Plantegen restriccions a Alemanya per frenar la «pandèmia dels no vacunats»
Amb un percentatge del 66,9% de la població diana (majors de 12 anys) amb la pauta completa de vacunació, Alemanya no aconsegueix frenar l'avenç de la pandèmia. I és que al país germànic encara hi ha 3,2 milions de persones de més de 60 anys que no s'han volgut vacunar.
Es tracta d'una xifra molt elevada i molt diferent de la que tenim al nostre país, on el percentatge de persones grans vacunades s'acosta gairebé al 100%. Com a exemple, el percentatge de vacunats amb una dosi arriba al 97,5% en persones entre 70-79.
Davant d'aquesta situació, les autoritats alemanyes han informat sobre el risc que corren aquestes persones d'edat avançada per no rebre la vacuna. Com ara és el grup més vulnerable davant el virus, els més grans no vacunats segueixen cursant la malaltia de forma greu i saturant els hospitals.
«Si no prenem mesures ara, aquesta quarta onada portarà molt de patiment novament. Molta gent emmalaltirà greument i morirà. El sistema sanitari tornarà a enfrontar-se a una pesada càrrega», alertava aquests dies Lothar Wieler, president de l'Institut Robert Koch, encarregat de monitorar l'evolució de la pandèmia al país.
Alemanya vol imitar el model espanyol en la gestió de la pandèmia
Les vacunes no serveixen per evitar el contagi, però sí per reduir el risc de cursar la malaltia de manera greu i la taxa de mortalitat. D'aquí ve la importància d'insistir en la vacunació tant de la gent gran com de la més jove.
Per això, les autoritats alemanyes estan treballant en la possibilitat d'incorporar noves restriccions per frenar l'avenç del virus. Però, especialment, per promoure la vacunació.
Alguns territoris com a Baviera ja han pres mesures com la tornada temporal a les mascaretes a les escoles, mentre que des de la cancelleria del país es plantegen l'anomenada regla 2G. Una mesura que té com a objectiu reduir la vida social de les persones que no s'han vacunat.
D'aquesta manera, només les persones amb certificat de vacunació o recuperació de la malaltia podrien accedir a l'interior de locals d'hostaleria o de comerços. És a dir, el mateix que passa al nostre país per entrar als llocs d'oci.
Precisament, Espanya ha esdevingut tot un exemple per a països com Alemanya. No només per la gestió de la pandèmia i les mesures imposades al nostre país, sinó per la nostra elevada taxa de vacunació.
Mentre que a Alemanya hi ha 16,2 milions de ciutadans sense vacunar-se, aquí arribem a una xifra de vacunació envejable amb gairebé el 90% de la població diana immunitzada.
Per tant, aquesta és la raó per la qual Espanya, de moment, pot estar tranquil mentre la resta d'Europa s'enfronta a dades molt preocupants i noves restriccions.