Primer pla de la mà d'un home posant-se un bitllet de 100 euros a la butxaca

Missatge del Banc d'Espanya: el màxim de diners que pots portar pel carrer

En cas de portar molt efectiu caldria declarar el tràmit

Els diners en efectiu han quedat relegats a un segon pla a causa de l'aparició de nous mètodes de pagament. En qualsevol cas, el Banc d'Espanya intenta ser molt estricte respecte a la quantitat màxima de diners en metàl·lic que es pot portar a sobre.

Aquesta xifra variarà en funció de si s'està a territori nacional o a l'estranger. Fixant un límit d'efectiu, es vol prevenir certs moviments sospitosos vinculats amb el blanqueig de capital o el finançament del terrorisme.

A Espanya, el límit de diners que es poden portar en efectiu se situa als 100.000 euros. En cas que calgui transportar una xifra superior, caldrà declarar aquest tràmit.

 

D'altra banda, quan es tracta d'una entrada o sortida de diners del territori nacional, la quantia màxima queda establerta en 10.000 euros.

Cal dir que cada cop hi ha menys persones que treballen amb efectiu. Els resulta més còmode l'ús de la targeta de crèdit, el pagament amb el mòbil o les transferències per mitjà d'aplicacions com Bizum. D'aquesta manera, eviten carregar monedes i la preocupació de perdre els diners.

Diners en un caixer automàtic.
Existeixen diferents mètodes de pagament per a evitar l'ús de diners en metàl·lic | GTRES

No és gaire habitual que una persona vagi pel carrer amb tant d'efectiu. Sempre hi ha el risc de perdre els diners o, fins i tot, que ens els robin. Així doncs, es recomana fer tràmits mitjançant el banc, ja que és més segur i evita les transaccions en mà.

Tot i això, es pot donar el cas que haguem de fer compres de certa rellevància que ens obliguen a treure del banc quantitats de diners molt elevades.

Les sancions per portar molts diners a sobre

Què passa si detecten que portem a sobre més de 100.000 euros en efectiu i sense declarar? Com és lògic, ens enfrontarem a una sanció. Aquesta implicarà la intervenció i el dipòsit del total dels diners transportats i una multa, que pot anar des dels 600 euros fins al doble del capital mobilitzat.

Val a dir que no només hi ha un límit d'efectiu per a portar pel carrer, sinó també a l'hora de fer els pagaments. Per a evitar fraus, el govern espanyol ha fixat la quantitat màxima als 1.000 euros.

Monedes i bitllets d'euros
Els diners en efectiu cada vegada s'utilitzen menys | iStockPhoto (Roman Stavila)

Tal com recull la Llei 11/2021, de 9 de juliol, en cas d'adquirir un producte o servei per sobre d'aquest valor, la solució és ben clara. S'haurà d'utilitzar una altra fórmula de pagament, com ara la transferència bancària o la targeta de crèdit.

El Banc d'Espanya assenyala que «no es poden pagar en efectiu imports iguals o superiors a 1.000 euros». I tampoc el «contravalor que tenen en moneda estrangera». Aquesta mesura és vigent des de l'11 de juliol d'aquest any.

Aquesta intitució fa menció, sobretot, als pagaments en què una de les dues parts «actuï en qualitat d'empresari o professional», i aclareix que aquesta xifra s'incrementa fins a 10.000 euros en situacions determinades.

Quan el pagador sigui «una persona física que justifiqui que no té el domicili fiscal" al país, tampoc no ha d'actuar "en qualitat d'empresari o professional».

La pandèmia ha canviat en excés els hàbits dels espanyols, cosa que ha provocat que s'acceleri la desaparició de l'efectiu. L'últim estudi del Banc d'Espanya confirma que el 72,7% de la població no porta més de cinc monedes a la cartera.

Una dona sosté diverses targetes bancàries a les mans
En la mesura que sigui possible, recomanen pagar amb targeta | iStockPhoto (Farknot_Architect)

Com a màxim, s'estima que la majoria de gent porta uns cinc euros en efectiu. Una quantitat molt reduïda que només serveix per a operacions limitades, ja sigui per a una compra petita o per a pagar un pàrquing.

No obstant això, les eprsones enquestades reconeixen que l'efectiu continua sent útil, sobretot per a mantenir els preus ajustats. També és una manera de controlar les despeses.