Brussel·les proposa prestar a Espanya 21.300 milions d'euros per finançar els ERTO i els ajuts als autònoms

Itàlia podria rebre 27.400 milions d'euros, segons la distribució del fons SURE plantejada per la Comissió Europea

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020
El Govern espanyol podrà pagar els ERTO i les ajudes als autònoms amb el préstec d'Europa. | ACN

La Comissió Europea (CE) proposa que Espanya rebi 21.300 milions d'euros del fons SURE, un dels mecanismes creats per Brussel·les per fer front als efectes de la pandèmia de coronavirus en el mercat laboral. Segons la distribució de diners publicada aquest dilluns per la Comissió Europea, Espanya seria el segon estat de la Unió Europea (UE) en rebre més fons, seguit d'Itàlia, on es proposa destinar 27.400 milions d'euros.

En total, la CE planteja destinar 81.400 milions d'euros a 15 estats membres que han demanat assistència a través d'aquest instrument financer, que té una capacitat de 100.000 milions i està destinat a pagar préstecs comunitaris per a programes de suport a treballadors, autònoms i empreses, com els ERTO o la prestació extraordinària.

L'aprovació definitiva, en mans del Consell Europeu

Ara, el Consell Europeu ha d'aprovar la proposta de la Comissió perquè es puguin desbloquejar els diners per cada estat membre que n'ha sol·licitat. Segons explica la CE en un comunicat, els diners es rebran en «la forma de préstecs en termes favorables de la UE als estats membres», i s'han de destinar a fer front a «l'augment inesperat de la despesa pública per preservar llocs de feina». El fons tenen el suport d'un programa de garanties voluntàries que han d'anar presentant els mateixos estats membres. Segons la CE, els estats aviat hauran ofert 25.000 milions en garanties.

En concret, la CE proposa donar 7.800 milions d'euros a Bèlgica, 511 milions a Bulgària, 2.000 milions a Txèquia, 2.700 milions a Grècia, 21.300 milions a Espanya, 1.000 milions a Croàcia, 27.400 milions a Itàlia, 479 milions a Xipre, 192 milions a Letònia, 602 milions a Lituània, 244 a Malta, 11.200 milions a Polònia, 4.000 milions a Romania, 631 a Eslovàquia i 1.100 milions a Eslovènia. A més, Brussel·les està valorant dues peticions més d'Hongria i Portugal que es resoldran en els pròxims dies.

En roda de premsa, una portaveu de la Comissió Europea no ha detallat en quin termini poden rebre els estats membres aquesta ajuda, si bé ha recordat que queden per signar les garanties bilaterals amb alguns països.


Comentaris

envia el comentari