Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Europa es planteja suprimir les monedes d'un i dos cèntims d'euro

Pretén establir una normativa comuna d'arrodoniment en les compres a tots els Estats membres

Europa estudia suprimir les monedes d'un i dos cèntims. La Comissió Europea ha anunciat que n'avaluarà l'ús i n'estudiarà la possible eliminació, en la línia d'aconseguir una normativa que harmonitzi l'arrodoniment de preus

L'executiu comunitari ha presentat el programa de treball per aquest 2020 aquest dimecres, on especifica un centenar d'iniciatives, entre les quals aquest possible canvi en les monedes de cèntims d'euro. Segons el vicepresident de la Comissió i responsable de Relacions Institucionals, Maros Sefcovic, analitzaran «l'eficiència» d'aquestes monedes per sospesar si és necessari prendre mesures al respecte i adoptar normes comunes.

Arrodoniment comú a Europa

Europa vol evitar, en definitiva, que cada Estat membre procedeixi de manera diferent en l'arrodoniment. Segons ha dit, alguns socis comunitaris com Finlàndia, Bèlgica, Itàlia, els Països Baixos o Irlanda ja segueixen unes normes per arrodonir les factures de compra en botigues. La resta de països, en canvi, no tenen regulació al respecte. Per arribar a una solució positiva, consultaran un ampli ventall d'actors implicats, inclosos els Estats membres.

L'assegurança europea d'atur, que es llançaria a finals d'any, el reforç a la Garantia Juvenil i un pla d'acció contra el blanqueig de capitals, són altres iniciatives que la Comissió contempla treballar aquest 2020 dins l'àmbit econòmic.

Llum verda al Brexit

L'Eurocambra ha donat també aquest dimecres llum verda a l'acord per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En una votació sense precedents a la cambra, que veu per primer cop la sortida d'un estat membre del bloc comunitari, l'acord de sortida ha estat aprovat per 621 vots a favor, 49 en contra i 13 abstencions. El Brexit supera així el seu últim tràmit parlamentari i només falta que el Consell Europeu adopti el text aquest dijous perquè la sortida del Regne Unit de la Unió Europea sigui efectiva a partir del 31 de gener.

A falta d'aquest últim tràmit, primer el parlament britànic i ara l'Eurocambra posen fi a tres anys de negociació i a 47 anys de pertinença del Regne Unit al bloc comunitari. Amb un període de transició fins al 31 de desembre en què la situació romandrà sense canvis per a ciutadans i empreses, un cop el Regne Unit surti del bloc comunitari començarà la següent fase: la negociació per a la relació futura.

 

També et pot interessar...