Imatge d'una noia davant d'un ordinador i menjant patates xips

Es poden evitar el 35% dels càncers amb només eliminar aquests hàbits del dia a dia

Modificant aquests 7 hàbits podem millorar la nostra salut

Hi ha una realitat que, tristament, cada cop és més evident entre la població: l'augment de casos de càncer. Només a casa nostra, durant l'any 2021 van aparèixer 285.530 nous casos, un 2,36 més respecte de l'any anterior 2020.

Aquestes xifres, per descomptat, són força alarmants. Moltes persones es pregunten si aquests casos es podrien prevenir i la veritat és que hi ha estudis que així ho demostren. De fet, hi ha certs hàbits que eliminant-los de la nostra vida podrien fer que la nostra salut millorés.

Eliminant aquests hàbits és possible evitar un 35% dels tumors

Tots sabem que l'alimentació és el pilar fonamental que sustenta el nostre cos i, per tant, la nostra salut. Tanmateix, el que potser no es té tant en compte és com aquesta ens pot repercutir de manera negativa si no és tan sana.

De fet, la dieta és la segona causa per prevenir el càncer, només després del tabac. En molts casos, consumir aliments saludables ens podria ajudar a prevenir fins a un 35% dels tumors.

Foto d'un metge apuntant en un full en una consulta.
Els casos de càncer han augmentat en els últims anys. | GETTY IMAGES

 

Com pots observar, tenim a les nostres mans el poder de canviar i modificar aquestes conductes nocives. Si aquests mateixos hàbits els mantenim al llarg del temps, el risc de desenvolupar un tumor augmentarà significativament.

Per tant, sabent que al llarg de la nostra vida la quantitat d'aliments que ingerirem es pot representar en milers i milers de tones, convé prestar atenció a aquells aspectes que podem millorar. Vegem-los a continuació.

1. Sucres refinats

No hi ha res més perillós i additiu que els sucres refinats. Actualment estan molt presents a la indústria alimentària, ja que els podem trobar a la brioixeria industrial, les pastes, les confitures i fins i tot a les begudes gasoses.

Aquest tipus de sucre s'hauria de consumir de manera molt esporàdica i ocasional, ja que en cas contrari podria comprometre la nostra salut. Així mateix, les persones amb excés de pes o amb altres factors de risc no haurien de consumir-los.

2. Additius

Els additius són, per descomptat, un dels enemics més grans de l'alimentació sana. Aquestes petites substàncies que solen afegir-se a certs productes i begudes presenten una doble cara que hem de conèixer.

Si bé el seu objectiu és millorar qualitats com el sabor, l'aroma o el color del producte, el cert és que a la llarga, la seva ingesta pot presentar efectes cancerígens. Un exemple són les famoses 'E' que trobem a les etiquetes o envasos.

Foto de les prestatgeries d'un supermercat.
Hem de regular el consum de certs additius alimentaris per evitar problemes de salut. | Getty Images
 

3. Greixos i fregits

Tots sabem que l'abús d'aliments fregits i/o rics en greixos és molt perjudicial. De fet, encara ho és més si a això li sumem l'obesitat i la manca d'activitat física. Una sobrecàrrega calòrica a la dieta, en aquest sentit, augmenta el risc de patir càncer.

De fet, els que més s'associen a aquest tipus d'aliments són els càncers hormonodependents, així com el de mama, pròstata, úter, colorectal, de ronyó, biliar i pàncrees. L'ideal és, en aquest sentit, evitar els greixos saturats i els àcids grassos trans.

4. Envasos de plàstic

A més de perjudicar el nostre ecosistema, els envasos de plàstic també poden repercutir de forma negativa en el nostre organisme.

La seva composició, que sol elaborar-se a partir de productes químics com les dioxines, augmenta el risc de patir càncer. És més aconsellable, en canvi, fer servir envasos de vidre.

5. Aliments fumats

S'ha descobert que el procediment que es fa servir per preparar determinats aliments fumats augmenta el risc de patir càncer. De fet, en alguns països asiàtics la taxa de càncer d'estómac és força elevada. El que és recomanable és reduir el seu consum, i fins i tot evitar-ho.

6. Carn vermella

El consum de carn vermella, de manera general, està molt estès entre la població. No obstant això, estudis recents han associat que un consum habitual augmenta el risc de patir càncer colorectal, d'esòfag, estómac, pulmó, pàncrees i úter. L'ideal és consumir, com a màxim, 1-2 racions per setmana.

Primer pla d'un tros de carn vermella.
Abusar de la carn vermella augmenta el risc de desenvolupar càncer. | Getty Images
 

7. Sal

I finalment, però no menys important, no ens hem d'oblidar d'un altre dels enemics més grans que tenim a la cuina: la sal. La gran majoria d'aliments que consumim ja de per si conté sal, per la qual cosa afegir-ne addicionalment només comportarà riscos per a la nostra salut.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp