Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotomuntatge d'una dona amb mascareta pel carrer i Evusheld, el nou fàrmac contra el coronavirus amb llum verda a Espanya

Evusheld, el nou fàrmac contra el coronavirus que arriba a Espanya: qui el pot prendre

Evusheld ja té llum verda a Espanya

Encara que el coronavirus sembli un tema del passat, malauradament encara no ho és. I és que acabar amb la pandèmia és un dels grans desitjos de la societat, però sembla que la fi podria estar més a prop que mai. Tot i això, la Covid-19 no ha desaparegut i la ciència continua indagant per aconseguir la desitjada immunitat davant del virus.

Des que va començar la pandèmia, són molts els científics que han invertit temps i diners per desenvolupar medicaments que ajudin a reduir la gravetat dels símptomes que provoca el coronavirus. De fet, Pfizer, AstraZeneca i Moderna van ser els pioners a desenvolupar un fàrmac capaç de minvar els efectes del coronavirus, però no són els únics.

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
La campanya de vacunació va començar ja fa més d'un any a Espanya | GTRES

Actualment ja fa més de dos anys que va començar aquest malson anomenat coronavirus i encara no s'ha aconseguit l'anhelada immunitat. Tot i que les vacunes són una bona eina per aconseguir-la, hi ha persones que sigui per indicacions mèdiques o pels efectes adversos no les poden percebre.

En aquest sentit, després de gairebé dos anys de pandèmia, cada cop apareixen més fàrmacs que són capaços de fer front a la infecció per coronavirus més enllà de les vacunes.

Evusheld, el nou fàrmac per fer front al coronavirus

La Comissió de Salut Pública, formada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha donat llum verda a un nou fàrmac: Evusheld. Tot i això, presenta una gran novetat davant dels altres que ja s'estaven començant a comercialitzar, ja que es tracta d'un medicament profilàctic perquè es fa servir per a la prevenció de la infecció per coronavirus.

Tot i que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) encara no ha donat llum verda a aquest medicament, Espanya el pot autoritzar i així ho ha fet per a un ús compassiu. És a dir, al nostre país és una manera d'oferir un tractament en fase de recerca a un pacient que no pot rebre el tractament en un assaig clínic, però que té una afecció greu per a la qual no hi ha tractament.

Evusheld: qui el rebrà i els efectes secundaris

Evusheld es compon d'anticossos monoclonals, és a dir, unes proteïnes que s'han fabricat en un laboratori i són capaces d'imitar la capacitat del sistema immunitari per combatre patògens. Aquests anticossos es dirigeixen contra la proteïna de l'espícula del SARS-CoV-2, que és la responsable de l'entrada del virus a les cèl·lules.

Aquest medicament, desenvolupat per la farmacèutica AstraZeneca, és capaç de bloquejar l'adhesió viral i la seva entrada a les cèl·lules humanes. Així, Evusheld s'administra mitjançant dues injeccions intramusculars consecutives, encara que totes dues formen part d'una única dosi.

Després de la seva administració, pot ser eficaç per a la prevenció del coronavirus durant, almenys, sis mesos. A l'assaig clínic del fàrmac, es va concloure que les persones que van rebre Evusheld van veure reduït en un 77% el risc de desenvolupar el coronavirus, en comparació als que van rebre placebo.

El fàrmac és recomanable per a persones amb immunodeficiències, trasplantaments d'òrgans sòlids o persones tractades per neoplàsies hematològiques amb medicaments que limiten la capacitat per generar immunitat amb les vacunes.

En aquest sentit, a Espanya s'administrarà a persones més grans de 18 anys que tinguin alguna immunodepressió greu o que tinguin contraindicada la vacuna i tinguin un alt risc de contraure el coronavirus de manera greu.

Encara que no tot serien bones notícies, ja que Evusheld —com la gran majoria de medicaments —compta amb alguns efectes secundaris. Reaccions d'hipersensibilitat, tos, fatiga, mal de cap i sagnat al lloc de la injecció són els efectes adversos d'aquest fàrmac. A més, en alguns casos, també es van produir efectes adversos cardíacs greus, encara que van ser poc freqüents.