Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona protegint-se d'una agressió amb la mà

Exalumnes d'un institut de Sabadell denuncien l'assetjament sexual d'un exdirector del centre

L'Ajuntament demana a Educació que investigui els fets

Imatge d'una dona protegint-se d'una agressió amb la mà
Les víctimes van patir els assetjaments ara fa 10 anys   | Pixabay

Diverses exalumnes de l'Institut Escola Industrial de Sabadell han denunciat públicament que un exdirector els va proferir constants «agressions verbals en termes sexuals» quan estudiaven al centre. Les noies han fet públiques les seves protestes a través de les xarxes socials, on asseguren que aquest professor els feia insinuacions sexuals «constants».

En conèixer la situació, l'Ajuntament de Sabadell ha demanat als Serveis Territorials d'Educació que investigui i esclareixi els fets. Les afectades de l'INS Escola Industrial han fet públic el seu cas després que unes alumnes de l'Institut de Castellar del Vallès denunciessin l'assetjament sexual d'un professor d'Educació Física a qui el Departament d'Educació ha apartat del centre.

«La seva diversió i forma de comunicar-se amb els alumnes era fer comentaris graciosos purament sexuals», assegura Neus Gorina, una de les exalumnes denunciants dels fets de l'INS Escola Industrial de Sabadell. Gorina relata que va viure nombroses situacions vexatòries ara fa 10 anys, quan cursava 2n d'ESO. En una ocasió, diu que el professor li va insinuar si estava «cansada després d'haver passat la nit amb ell».

«En una altra ocasió, em vaig aixecar per anar a buscar una llibreta i ell em va preguntar si estava anant a buscar un consolador», continua aquesta exalumna, que lamenta que el professor «només obria la boca per dir aquest tipus de tonteries». Gorina diu recordar com l'home s'adreçava «sempre» a les noies com a «submises», mentre als nois els feia comentaris «d'empoderament masculí».

Aquesta exalumna també assegura que, quan van passar els fets, ella i la seva família ho van traslladar al Departament d'Educació juntament amb les queixes cap a una altra professora. Segons relata, li van respondre que «la millor opció era canviar de centre», i diu que així ho va fer. Més de deu anys després, Gorina celebra que s'hagi creat un perfil a les xarxes socials per visualitzar els comentaris que asseguren que aquell exdirector els feia a ella i les seves companyes, i confia que «serveixi perquè cap nena de 13 anys hagi de suportar el mateix».

Al seu torn, l'Ajuntament de Sabadell ha instat els Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat a obrir una investigació per esclarir els fets «el més aviat possible». En un comunicat, el consistori apunta que s'ha posat en contacte amb la direcció actual del centre per posar-se a la seva disposició, com també amb el grup d’alumnes denunciants «per oferir-los tots els recursos municipals d'ajut en aquestes situacions», com suport emocional i jurídic.

«L’Ajuntament de Sabadell reafirma el rebuig a qualsevol situació de violència o assetjament físic, psicològic o verbal i és contundent en el fet que qualsevol agressió ha de ser denunciada», subratlla el consistori, que assegura que «no es volen ni poden tolerar agressions masclistes ni cap mena d’assetjament, ni de comportament, ni cap acte de violència que limiti a les dones pel sol fet de ser-ho».

 

El cas de l'Institut de Castellar del Vallès

Tal com s'ha citat anteriorment, les alumnes de l'INS Escola Industrial de Sabadell han fet públic el seu cas després que unes alumnes de l'Institut de Castellar del Vallès hagin denunciat l'assetjament sexual d'un professor d'Educació Física a qui el Departament d'Educació ha apartat del centre. A través d'un compte d'Instagram, les afectades han explicat què és el que van viure durant la seva escolarització.

D'altra banda, l'Ajuntament de Castellar del Vallès va emetre un comunicat aquest dijous explicant que des del moment en què es va tenir constància d'aquests fets es va instar a la direcció del centre i a Inspecció del Departament d'Educació de la Generalitat a investigar els fets i a prendre les mesures corresponents. També va oferir suport jurídic i psicològic a les famílies afectades i va mostrar el seu rebuig a qualsevol manifestació de violència masclista.