Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home es passeja amb mascareta i una motxilla

S'ho salta tot: Enxampen un contagiat de Covid passejant el seu gos i sense mascareta

La multa podria augmentar a molt greu (60.001 a 600.000) si el contagiat torna a cometre aquesta infracció
Un home es passeja amb mascareta i una motxilla
L'obligació de portar mascareta comporta que es pugui sancionar qui desobeeixi la mesura | EFE

Fa mesos que va començar l'actual pandèmia de covid, però continua havent-hi qui no acaba d'entendre la greu situació en la qual ens trobem. A les portes de Nadal, des de les autoritats sanitàries es continua apel·lant a la ciutadania i a la seva responsabilitat individuals perquè segueixi les actuals normes i que sobretot respecti una de les més importants: el compliment de l'aïllament domiciliari si ens hem contagiat o hem estat contacte estret.

I és que encara que hauria de semblar que tots tenim assumit el gran perill que suposa incomplir una mesura com aquesta hi ha qui encara no la respecta, produint-se imatges que no haurien de veure's a estar altures. Un bon exemple és el que es van trobar els agents de la Policia Local de Palència aquest passat dimarts.

Aquests es van veure obligats a intervenir després que fos detectada una persona que hauria donat positiu per Covid-19 i que no estava complint amb l'obligat aïllament domiciliari. És més, aquesta persona no sols va tenir la irresponsabilitat de baixar al carrer malgrat ser un cas positiu, sinó que ho va fer per a anar a passejar al seu gos i sense portar mascareta.

Així, els fets van tenir lloc aquest dimarts al matí, quan mitjana Espanya estava pendent del sorteig de Loteria de Nadal. El cos de Policia Local de la ciutat castellanolleonesa rebia un avís des del Servei Territorial de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó on se'ls informava d'una persona positiva per Covid que no estava complint el respectiu aïllament domiciliari.

Eren al voltant de les 12.45 hores quan els agents rebien aquest advertiment i començava un operatiu per a localitzar a una persona. En un primer moment es van desplaçar al domicili que constava en les dades facilitades per Sanitat, però no el van trobar allí.

No el van poder localitzar en el seu domicili

Posteriorment, els agents que van acudir a aquest servei el van localitzar pel carrer passejant al seu gos tan tranquil·lament i sense fer ús de la mascareta, com és obligatori per llei. En aquests moments, els agents li van acompanyar de manera immediata al seu domicili, encara que intentant en tot moment que respectarà la distància de seguretat amb la resta de vianants, fent un passadís especial durant el trasllat.

La Policia Local de Palència ha remès al Servei Territorial de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó un informe clar sobre els fets. Després de l'esdevingut, el cos policial va proposar per a sanció a aquesta persona per fer ús de la mascaretaencara que és possible que està no sigui l'única infracció per la qual acabi sent multat.

Les multes que podria haver de pagar

Abans aquest tipus d'infraccions i a causa de la preocupant mesura sanitària en la qual ens trobem, els diferents governs autonòmics han anat establint el seu propi règim sancionador. La majoria recullen importants multes que fan que costi molt car saltar-se qualsevol de les normatives anticovid.

El fet de no portar mascaretaen els llocs públics està castigat en tot el país amb una sanció de 100 euros. Encara que està es pot incrementar si és el cas d'un contagiat i es considera que ha posat en perill a la resta de ciutadans. En aquest cas podrien arribar a superar els 3.000 euros si així ho estimen les autoritats corresponents.

Per l'altra greu infracció comesa per aquesta persona a Palència, saltar-se l'aïllament domiciliari després de donar positiu, la Junta de Castella i Lleó la considera una infracció greu, així que la multa pot ser d'entre 3.001 i 60.000 euros. Aquesta podria augmentar a molt greu (60.001 a 600.000) si el contagiat torna a cometre aquesta infracció.