Un alt càrrec de seguretat de l'estat sobre el 17-A: «La possibilitat d’un atemptat era real»

José Nieto ha declarat per videoconferència sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils de fa dos anys
José Antonio Nieto, excap de seguretat de l'Estat quan van succeir els atemptats del 17 d'agost | Catalunya Diari

 

Aquest agost farà dos anys dels atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost on van morir quinze persones, i el Parlament de Catalunya, arran dels fets, ha posat en marxa una comissió d’investigació, des de fa un any, per mirar d’esbrinar els detalls de l’operatiu i la investigació policial, així com la relació entre el CNI i l’imam de Ripoll, qui va ser el cap de l’atemptat i amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va reconèixer haver mantingut contacte. 

 

Avui dimarts, la comissió ha citat a José Antonio Nieto, l’exsecretari d’Estat de Seguretat el 17-A, i que ara exerceix com a portaveu del PP a Andalusia. És el primer alt càrrec policial del govern espanyol que participa en aquesta comissió. Ha comparegut per videoconferència i després de dues rondes de preguntes, ha exclamat: «És delirant, tendenciós i lamentable». Nieto s’ha mostrat ofès, i en el seu últim torn ha exclamat: «Estan dient que l'atemptat de Barcelona i Cambrils els va organitzar algú des d'un organisme públic? O que havent-lo pogut evitar no ho han evitat? Això no es pot fer, no s'ho mereixen ni els catalans ni els espanyols».

 

L’exsecretari ha evitat respondre directament a la pregunta de si l’imam, Abdelbaki  Es Satty, era o no confident del CNI :«No puc respondre sí o no, no sóc ni l'imam ni el CNI», però ha afirmat que «és lògic compartir informació» i ha admès diversos contactes amb presos del crim organitzat. Cal recordar que abans de ser imam, Abdelbaki es Satty havia estat empresonat per tràfic de drogues. A això Nieto ho ha aprofitat per afegir que «les mesures de control i prevenció amb persones que poden tenir coneixement d'algun tipus d'activitat terrorista finançada a través del crim organitzat, per saber si poden tenir relació amb alguna estructura terrorista».

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Ha carregat contra els Mossos

José Antonio Nieto és el primer alt càrrec policial del govern espanyol que participa en aquesta comissió | Catalunya Diari

 

El que en aquell moment era cap de seguretat a Espanya, ha fet responsables als Mossos d’Esquadra de no «haver detectat la radicalització» de l’imam, assegurant que en ser la policia integral de Catalunya els hi «corresponia a ells», traient-se així del damunt qualsevol mena de responsabilitat i ha afegit «és una desgràcia de la qual no es pot culpar als Mossos, però tampoc a ningú més». Després d'això, però, ha tornat a manifestar que «no vam tenir accés a la zona de l'explosió d'Alcanar perquè corresponia als Mossos i no ens van demanar col·laboració».

 

Nieto ha volgut recordar que «si estàvem a nivell 4 sobre 5 és perquè teníem la percepció i les dades per intuir que la possibilitat d’un atemptat era una amenaça real» només començar la intervenció en la comissió, i ha deixat entreveure el seu descontentament: «Alguns ens van dir que era una excusa per mantenir la pressió policial al territori», ja que llavors faltaven pocs mesos per al referèndum de l'1-O.

 

Responsabilitat que li ha estat retreta per Natàlia Sànchez, diputada de la CUP, durant la primera tanda de preguntes, qui ha aprofitat per denunciar el paper de Nieto com a màxim responsable de seguretat de l'Estat durant l'1-O i li ha etzibat: «Condemno la seva responsabilitat i l'acuso d'exercir la violència contra gent pacífica».

 

També et pot interessar...