MENAS

L'augment de MENAs només fa que forçar el Govern a canviar l'estratègia d'acollida

Afers socials es vol centrar a detectar casos complexos, com joves amb addiccions o problemes mentals

La Generalitat ha anunciat que reformularà l'estratègia d'atenció als menors estrangers no acompanyats (MENAs) després de detectar deficiències en la gestió d'aquests infants.

Així ho ha anunciat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, assegurant que a partir d'ara  impulsaran «dinàmiques de carrer» per a millorar la resposta a aquests menors «que es mostren reticents a viure en un centre de protecció».

Pla per a tractar casos més complexos

El pla de xoc que tenen pensat des de la Generalitat servirà per detectar amb més temps els casos més complexos, com els nens que tenen problemes de salut mental o addiccions. De moment, des de la institució no han especificat quina serà la inversió per a tirar endavant aquesta mesura.

La conselleria que dirigeix Chakir el Homrani assegura que ja fa setmanes que treballen en aquest nou protocol, malgrat que l'alarma de l''Hospital de Campanya' de l'Església Santa Anna ha precipitat l'anunci: s'ha fet públic aquest nou pla de xoc un dia després que es conegués que desenes menors dormen en aquesta Església. El rector de l'Església Santa Anna va explicar que fins a 250 persones hi passen la nit cada dia, dels quals 100 són menors o just acaben de fer els 18 anys.

El mateix rector ha explicat que està involucrat en el projecte: «Fem una entrevista  amb ells i ens interessem per la seva salut física i mental, i ens adonem que alguns d'ells, més enllà del dol migratori i dels personals,  ja ens arriben amb addiccions greus i fins i tot amb clars trastorns mentals que en qualsevol altre cas, en la nostra societat, es tractarien en un centre terapèutic intensiu».

MENAS
Desenes de MENAs dormen a l'Església de Santa Anna, que ara ha estat anomenada 'Hospital de Campanya' | Cedida

 

Augments d'hores dels equips de psiquiatria

Aquest protocol es vol iniciar amb accions coordinades entre el consistori de la ciutat i també amb el Departament de Salut, després d'haver detectat que «hi ha un increment notable de joves majors d'edat que estan al carrer i no han passat pel sistema de protecció», segons El Homrani. És així com el pla de la Generalitat vol incrementar les hores dels equips de psiquiatria de carrer del centre Dar Chabab per a treballar amb els joves que tinguin problemes mentals o d'abús de tòxics greus. També s'impulsaran taules d'abordatge integral per als casos més complexos del territori.

El rector de Santa Anna creu que és fonamental el canvi en el protocol  d'emergències socials, ja que ells, fins ara, han vist el fracàs d'aquest, i diu que «cal replantejar-la de manera transversal, amb més recursos al carrer, sobretot en l'àmbit sanitari». Ha posat molt d'èmfasi en el tema de la sanitat sobre els MENAs, ja que així poden detectar possibles trastorns o frenar focus de malalties, ja que ells, generalment,  no van al metge per la por de ser repatriats.

L'anunci del pla de xoc ha coincidit amb la convocatòria de la DGAIA de la gestora de casos on hi participen els Mossos d'Esquadra, l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci de Serveis Socials de Barcelona i Salut per revisar un per un els menors joves que es trobin al carrer.

També et pot interessar...