El moment pel qual passa l'Estat espanyol és realment delicat: la pandèmia ha generat una gravíssima crisi sanitària, però ha tingut un sever efecte dòmino en altres àmbits: l'economia s'ha ressentit, i molt, de la crisi del coronavirus. Per més inri, aquest dijous, 15 d'octubre, l'exconseller delegat de CaixaBank, Joan Maria Nin, ha fet un pronòstic negre per a l'economia espanyola: creu que serà intervinguda per la Unió Europea (UE) o el Fons Monetari Internacional (FMI) si no hi ha un canvi de rumb respecte a la gestió que actualment està duent a terme el govern central per sortir de la crisi.
Nin llença un missatge molt preocupant sobre l'actual rumb de l'economia espanyola
En una intervenció a la presentació del Saló Nàutic de Fira de Barcelona, Joan Maria Nin no ha dubtat a afirmar que Espanya es troba entre els països del món que «pitjor» està gestionant les conseqüències de la pandèmia i, de fet, a tret ferro a la crisi sanitària. Segons Nin, aquesta és «la segona pandèmia més benigna de la història», però ha admès que ha generat «una triple crisi: d'oferta, de demanda i sanitària, cosa que és una combinació mortal si no es gestiona bé».
Una mala gestió que Nin ha atribuït de forma molt contundent a «les altes capes de l'Administració, que s'han destrossat en els últims anys, omplint-les d'aficionats, arribistes i gent amb bona voluntat però sense capacitats». Davant d'aquest panorama, l'exconseller delegat de CaixaBank ha dit que «l'esperança és que no estem sols, tenim a la UE i l'FMI», obrint la porta així a la intervenció econòmica d'Espanya com a salvació si no hi ha un canvi en la gestió econòmica actual.
Nin creu que en l'actualitat, la intervenció econòmica d'Espanya seria molt més senzilla que quan va estar a punt de produir-se l'any 2012. Llavors, segons Nin, «ni Europa ni els Estats Units podien permetre la caiguda d'Espanya perquè arrossegava a l'euro». Finalment, l'exconseller delegat de CaixaBank ha instat el govern estatal a delegar en un ministre específic la gestió dels fons europeus anticovid, que tingui fil directe amb Brussel·les i que decideixi al marge dels ministeris i les seves demandes. També ha lamentat que, anualment, no es facin servir tots els fons del Feder perquè no es presenten prous projectes. «És patètic», ha reblat Nin.