El prestigiós epidemiòleg i exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut, Daniel López Acuña, ha alertat que estem entrant de ple en una tercera onada provocada per la relaxació de les mesures de protecció derivades de les celebracions nadalenques.
Així ho ha afirmat aquest expert en una entrevista per a 'Onda Basca', en la qual ha assegurat que en aquesta tercera onada hi haurà un major nombre de contagis perquè s'haurà iniciat amb una incidència acumulada molt superior a la que es va iniciar la segona onada, que va ser després de l'estiu quan els contagis estaven sota mínims, amb només 25 casos per cada 100.000 habitants.
Ara, en canvi, algunes comunitats com Madrid i Catalunya registren una incidència acumulada a l'alça amb gairebé 400 casos per cada 100.000 habitants, mentre que en comunitats com Extremadura i Balears ja està per sobre de 500 casos, una xifra summament preocupant.
A això se suma el fet que la nova soca britànica és molt més contagiosa i s'està estenent amb molta rapidesa per Espanya i altres països, per la qual cosa segons ha assenyalat López Acuña, això tindrà com a conseqüència que la capacitat de transmissió del virus es multipliqui per deu, causant una preocupant pressió assistencial.
Al seu torn, ha lamentat que no s'hagin decretat mesures més dràstiques com un confinament domiciliari durant el mes de novembre per a prevenir la situació actual.
A l'estiu seguirem amb màscara
També ha volgut fer referència a l'actual campanya de vacunació que està en marxa a Espanya, afirmant que s'hauria de vacunar amb molta més diligència i a un ritme major del qual s'està donant, perquè així a l'estiu puguem obtenir certa immunitat de grup: «No crec que hàgim de pensar que tindrem un estiu lliure de proteccions i mascareta, cal seguir amb la guàrdia enlaire. El segur és que tindrem una pròxima tardor-hivern i un Nadal més normalitzat», ha indicat.
I és que havent-se complert la primera setmana de vacunació contra la Covid-19, els nombres de vacunats estan molt lluny de ser els que es preveien al principi, i ja es parla d'un greu retard en la vacunació. A Madrid i Catalunya, per exemple, que són les dues comunitats més poblades, només s'han pogut administrar el 6,3% i el 13% de les vacunes rebudes. Segons han explicat fonts de Salut, diversos problemes logístics i dificultats en els tràmits han provocat aquesta situació.
Alguns d'ells serien causats per les grans retencions que s'han produït aquests dies en el túnel de Calais durant el tancament fronterer amb Regne Unit, on molts dels diversos camions que portaven les neveres amb les vacunes es van quedar atrapats durant dies, provocant un gran retard de la seva arribada.
A aquest ritme, alguns experts calculen que almenys trigaríem de 3 a 5 anys a vacunar a tota la població, i que és intolerable que el procés sigui tan lent.
Necessitat de vacunar a tota la població
López Acuña també ha insistit en la seva entrevista en la necessitat de vacunar-se, recalcant que no fer-ho és producte de la ignorància. També ha assenyalat que li sembla «terrible» que aquestes reticències es permetin en els centres de majors i residències, perquè allí hauria de ser obligatori per a poder residir, en tractar-se d'un col·lectiu de risc.
També s'ha mostrat favorable a expedir els famosos carnets de vacunació quan la vacuna pugui ser expedida de forma generalitzada, afirmant que això seria un instrument eficaç a l'hora d'acabar amb el virus, tal com es fa amb altres malalties infeccioses com la verola per a poder viatjar.