Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gent passejant i fent compres al carrer Llovera de Reus

Un exdirectiu de l'OMS detalla com hauria de ser el confinament a Espanya

Assegura que calen noves mesures

Gent passejant i fent compres al carrer Llovera de ReusLa situació epidemiològica a Espanya es preocupant  | ACN

Deu dies després del final de les festes de Nadal, els casos a Espanya no fan més que pujar a conseqüència de les reunions durant aquestes dates tan assenyalades. Aquest increment de contagis fa que els experts es preocupin i donin la seva opinió sobre que s'hauria de fer per frenar l'expansió del virus, arribant a ser protagonistes d'alguns programes de ràdio i televisió.

Un d'ells és Daniel López Acuña, epidemiòleg i exdirector d'acció sanitària en situacions de crisi de l'OMS, que ha parlat per al programa d'Antena 3 'Espejo Público', donant la seva opinió sobre quina seria la manera òptima de reduir la corba de contagis. Segons ha explicat, l'expert és partidari d'un confinament domiciliari que duri entre 15 dies a quatre setmanes. És a dir, un confinament curt però efectiu.

«La incidència tan alta que estem vivint és a conseqüència d'un conjunt de factors, especialment haver relaxat les mesures i haver estat tan permissius amb totes les celebracions de Nadal des del Black Friday fins a Reis, que és un període molt llarg», ha explicat, posant l'accent en què no es pot atribuir només a la soca britànica l'alta incidència que s'està veient al nostre país.

D'altra banda, ha continuat explicant que, a més, estem al mig del temporal d'hivern, amb més reunions i activitats que es realitzen als interiors i que compten amb «una ventilació precària en molts llocs».

«Confinament curt però efectiu»

López Acuña explica que «hem d'entendre que es tracta d'un conjunt de factors i hem d'emprendre una acció més contundent i decisiva per frenar la corba. Crec que ens beneficiaríem molt més d'un confinament domiciliari curt, però efectiu». Com explicàvem abans, l'expert creu que l'òptim seria un confinament amb una duració de 15 dies a quatre setmanes. 

I és que, segons ha explicat, els confinaments perimetrals i el toc de queda són mesures útils, però no suficients per frenar l'expansió del virus ara per ara. «Fins que no emprenguem un confinament més contundent com el domiciliari no s'aconseguirà influir sobre el pendent de la corba i abatre'l», explicava l'expert.

«El que no podem pensar és que amb les mesures que tenim avui i amb els límits que estableix l'actual estat d'alarma prenguem mesures que necessitem per frenar aquesta tercera onada de la pandèmia». «Hem de modificar aquest estat d'alarma, amplificar els horaris del toc de queda o la possibilitat de posar en marxa confinaments domiciliaris».

Salvador Illa descarta el confinament domiciliari 

Aquest dissabte, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que, de moment, es descarta el confinament domiciliari. En canvi, sí que ha explicat que existeix la possibilitat d'ampliar els tocs de queda i modificar el tram horari a les comunitats autònomes. «Si s'ha de canviar aquesta franja horària ho farem parlant amb tothom», ha advertit.

El ministre de Sanitat ha explicat que els instruments amb els quals comptem actualment haurien de ser suficients per doblegar aquesta onada de contagis sense haver de recórrer al confinament domiciliari. El dijous 14 de gener, Fernando Simón ja va explicar que descartava utilitzar aquesta mena de confinament. «Si volem evitar la transmissió es pot evitar perquè tot el món es quedi a casa, però no tot el món es pot quedar a casa», indicava.