La família d'Helena Jubany demana una investigació policial sobre la seva mort

El cas va tenir lloc l'any 2001 a Sabadell

Helena Jubany
El cas d'Helena Jubany va despertar l'interès mediàtic després d'aparèixer al programa 'Crims' de TV3 | Cedida

El passat mes d'agost, el Jutjat de primera instància número 2 de Sabadell va decidir reobrir el cas d'Helena Jubany en aparèixer noves pistes del seu assassinat. Doncs bé, aquest divendres van declarar als jutjats els tres primers testimonis després de la reobertura del cas i la família de la noia demana que la policia judicial investigui la seva mort, produïda l'any 2001 a Sabadell.

Un cop escoltades les versions dels testimonis, l'advocat de la família, Benet Salellas, ha anunciat que presentaran l'escrit amb la petició el proper dilluns, en què també proposaran que de manera prioritària sigui la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra qui assumeixi la investigació, donada la seva especialització en tancar casos encara no resolts. La voluntat és agilitzar els processos per evitar que el cas prescrigui i no es puguin investigar altres persones.

Aquest divendres s'havien citat a declarar quatre persones, una de les quals no ho ha fet perquè hi ha hagut un error judicial en la citació. «Els tres testificals confirmen la tesi i el motiu de la reobertura que vam exposar en l'escrit i que va donar lloc a la reobertura de l'expedient», ha apuntat Salellas.

Es tracta d'un veí de l'immoble on va tenir lloc l'assassinat de Jubany, un altre testimoni que exclou la coartada que Santi Laiglesia, principal sospitós i que assegurava no ser al seu domicili en el moment dels fets, i la germana de Montserrat Careta, qui també era sospitosa i que es va suïcidar a la presó. Les dades aportades «enriqueixen» la investigació i apunten «la necessitat d'aprofundir-hi», segons Salellas.

Amb aquestes noves aportacions, l'advocat ha anunciat que dilluns mateix entregaran l'escrit perquè s'encarregui a la policia judicial que faci «una investigació profunda» que aporti conclusions definitives per dur a judici el o els responsables de l'assassinat. «Pensem que el més idoni és que sigui la Unitat Central d'Homicidis dels Mossos d'Esquadra, especialitzada en tancar casos no resolts, qui l'assumeixi», ha afegit.

Salellas ha considerat «un pas de gegant» la col·laboració aportada l'estiu de 2020 per part de moltes persones que van permetre reunir nous elements de prova i justificar, així, la reobertura del cas. «Nosaltres partim de la tesi que l'únic investigat no explica la veritat dels fets», apunta.

És per això que considera una «nebulosa» el relat sobre on estava Laiglesia el dia de l'assassinat, però també el dia abans i el posterior, així com amb qui es trobava. «Amb el testimoni de veïns i altres persones de Sabadell aportem llum i es reforça una conclusió que per a nosaltres és essencial», detalla l'advocat

El cas d'Helena Jubany

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre de 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades. La mort de la jove, a més, està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers.

Els principals sospitosos van ser amics de Jubany de l'entorn la Unió Excursionista de Sabadell, d'on la jove també era sòcia. A més, a l'edifici on es va trobar el cos hi havia el domicili de dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l'homicidi, però es va acabar suïcidant a la cel·la.

També va entrar a presó Ana Echaguivel, com a còmplice d'assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge va concloure que no existien indicis suficients per imputar-li l'homicidi. També va quedar lliure de responsabilitats Santi Laiglesia, que tot i que se'l va investigar, mai va arribar a ser detinguts per aquests fets.


Comentaris

envia el comentari