L'entorn proper d'Helena Jubany, la jove bibliotecària de 27 anys que l'any 2001 va aparèixer morta al pati interior d'un bloc de pisos de l'Eixample de Sabadell, va posar en marxa fa uns mesos una campanya perquè es reobrís el cas, i finament ho han aconseguit.
Així ho ha acordat el Jutjat de primera instància número 2 de Sabadell, qui reobrirà les actuacions respecte a un dels investigats per la mort de la jove. El magistrat ha decidit reobrir diligències d'acord amb l'informe de la fiscalia després de les noves proves aportades per la família de la noia, que a principis de juliol va demanar formalment que es reobrís el cas.
En els últims mesos, el cas ha tornat a tenir molta repercussió mediàtica després de l'aparició en el programa 'Crims' de TV3, on es va tractar el cas d'Helena en un doble capítol.
Els fets van succeir el 2001
La noia va ser trobada morta en un celobert el 2 de desembre del 2001 després d'estar dos dies desapareguda. El cas es va arxivar el 7 d’octubre de 2005. Però ara, després de quasi 15 anys i de l'aparició de noves proves, el jutge crida a declarar testimonis, demana documentació a l'empleat d'una farmàcia, el titular d'una línia telefònica i segons els resultats demanarà una altra declaració.
El forense va determinar que la víctima no podia haver estat traslladada al terrat ni llançada per una única persona, segons l'escrit de l'acusació particular que recull el jutge per prendre la decisió de la reobertura del cas.
Per aquest motiu el jutge demana la declaració testifical de dos homes que podrien aportar «indicis rellevants» per acreditar on vivia habitualment l'investigat. Aquestes declaracions «justifiquen la decisió de reobertura i la necessitat que les declaracions es practiquin judicialment».
Sense secret de sumari
A més, també sol·licita obtenir la identificació del titular d'una línia telefònica que no s'ha identificat i que es va fer quan ja s'havia perdut la pista del parador de la víctima. El jutge considera que el titular d'aquesta línia «havia de tenir alguna relació amb tots dos» investigats. Finalment, practicades les diligències anteriors, decidirà si fa declarar l'investigat.
El jutge s'oposa a la petició de secret de les actuacions perquè considera que «a la vista del temps transcorregut des de la comissió dels fets, no existeix cap risc de destrucció dels mitjans de prova ni s'ha proposat ni disposat cap diligència que justifiqui aquella declaració».