L'entorn proper d'Helena Jubany, la jove bibliotecària de 27 anys que l'any 2001 va aparèixer morta al pati interior d'un bloc de pisos de l'Eixample de Sabadell, ha posat en marxa una campanya perquè es reobri el cas i s'esclareixin els fets. Els impulsors de la iniciativa han fet públic un manifest en què assenyalen que «hi ha prou indicis» per pensar que aquesta mort «fou un assassinat amb tints masclistes».
El manifest l’ha impulsat gent del teixit associatiu de Sabadell indignada pel cas de l’assassinat de l’Helena, que ha contactat amb la família Jubany.
Només heu de clicar l’enllaç https://t.co/o3cshdmI4l i signar amb el vostre nom, cognoms i població.— Manifest_HelenaJubany (@JubanyHelena) May 11, 2020
En aquest sentit, indiquen que el fet que la víctima no fos originària de Sabadell «va determinar el curs de la investigació i les seves nefastes conseqüències». El darrer cop que se la va veure amb vida va ser el migdia del 30 de novembre del 2001. Dos dies més tard, el 2 de desembre, un veí va localitzar el cos sense vida de la jove, despullat i amb diverses cremades.
Els familiars i amics de l'Helena Jubany han creat una pàgina web amb un text titulat 'Manifest Sabadellenc' que reclama la reobertura del cas «abans que prescrigui definitivament». En aquest sentit demana als ciutadans que se sumin a la petició aportant les seves signatures. «Hi ha prou indicis per pensar que els presumptes responsables foren persones de Sabadell», explica el text que remarca que «malgrat el pas del temps, és imprescindible conèixer la veritat, confortar la família i amics, i que es faci justícia».
Un cas sobresegut l'any 2005
El manifest recorda que la víctima va aparèixer morta al pati interior d'un bloc de pisos del carrer Calvet d'Estrella de la capital vallesana i remarca que en aquest edifici hi vivien dos membres de la Secció Natura de la Unió Excursionista de la ciutat, de la qual Jubany en formava part.
Una d'aquestes persones era Montserrat Careta, que va ser preventivament empresonada l'any 2002 i es va suïcidar a la presó, i l'altra, la seva parella, Santiago Laiglesia, que va estar imputat però no va ser empresonat ni detingut. «El cas no va arribar a judici i fou sobresegut el 2005», lamenten els familiars i amics. «El conjunt de la societat civil sabadellenca ha de fer públic el seu suport a les famílies afectades, i aportar a la justícia totes les dades i informacions que puguin ajudar a esclarir els fets», sentencia el text.
El cas de la mort de l'Helena Jubany és dels més destacats de l'exitosa sèrie 'Crims', emesa per TV3, que va tractar la història en un doble capítol.