Troben un local clandestí on se sacrificaven animals a Catalunya

Un veí va donar l'alerta a la Guàrdia Urbana de Vic

Una persona alimentant un xai. Juny de 2019
Les autoritats van trobar fins a cinc xais morts al local | Catalunya Diari

El passat 31 de juliol, agents de la Guàrdia Urbana de Vic van identificar un local a Vic (Osona) en el qual presumptament s'estaven sacrificant animals sense la corresponent autorització per a poder-ho fer. Al local, situat en uns baixos del carrer Sant Joan Bosco, hi van trobar cinc xais morts i 19 de vius.

El cos policial ha aixecat acta amb totes les anomalies detectades i han identificat el responsable, un veí de la ciutat de 48 anys. Segons explica el cos policial en un comunicat, l'alerta la va donar un veí. Agents del cos es van personar al lloc, el passat dia 31, i van corroborar que s'hi estaven realitzant sacrificis.

Possible relació amb la festa del xai musulmana

Fonts policials afirmen que el sospitós de 48 anys és d’origen marroquí, i investiguen si aquests sacrificis estaven relacionats amb la festa del xai, molt popular i celebrada a la religió musulmana.

Una empresa especialitzada es va fer càrrec d'emportar-se els animals morts. Pel que fa als vius, van ser transportats a una explotació ramadera. Els animals han quedat aïllats de la resta, a l'espera que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació determini les mesures a seguir.

La Festa del Xai i les normatives espanyoles contra el sacrifici d'animals

Aquests sacrificis són considerats il·legals des que el passat 2014 s’instaurés el Real Decret 37/2014, el qual garanteix que aquestes matances només es faran en establiments preparats i amb el personal adient. El reglament 1099/2009 pretén «evitar qualsevol dolor o sofriment innecessari» pels animals, «basant-se sempre en l’última informació científica disponible».

La Festa del Xai (Eid al-Adha) és una de les més celebrades a la cultura musulmana. Aquest any, la celebració ha tingut lloc entre el dijous 30 de juliol i aquest dilluns, 3 d’agost.  Una de les tradicions que es segueix és la de sacrificar un animal, normalment un xai.

La raó prové de l'Alcorà- tot i que la Bíblia també la recull amb altres noms. Al llibre sagrat musulmà s’explica com Abraham gairebé sacrifica el seu fill Ismael com un acte d’obediència a Déu. Abans que succeís, Déu va aturar-lo i va enviar un xai pel sacrifici, salvant així la vida del petit Ismael.


Comentaris

envia el comentari