Helena Jubany

Apareixen noves proves en el cas d'Helena Jubany, la jove assassinada a Sabadell fa 19 anys

La família assegura que les proves «desmunten» les quartades dels principals sospitosos

L'assassinat encara sense resoldre de la bibliotecària Helena Jubany, trobada morta al pati interior  d'un edifici de Sabadell fa 19 anys, torna a fer un  gir de 180 graus. A mitjans del mes de maig, la família feia una petició per reobrir el cas i esclarir d'una vegada els fets, ja que assegurava que hi ha «prou indicis» per pensar que la mort va ser «un assassinat amb tints masclistes». Ara, gairebé dos mesos després, el mateix entorn familiar anuncia que tenen «noves proves» que «desmunten» les quartades  dels principals sospitosos. 

«Reclamem que es faci justícia»

'Crims', l'exitosa sèrie de TV3, va tractar el cas d'Helena en un doble capítol. En aquest, es detallava com la víctima va ser trobada morta en un pati interior, nu i ple de cremades. Els investigadors van descobrir que havia estat drogada amb somnífers, i que algú l'havia llençat  des del terrat de l'edifici, descartant així el suïcidi. Les proves van portar a la policia a sospitar de dos amics de la víctima: Montserrat Careta, que va ser preventivament empresonada i es va suïcidar a la presó, i Santiago Laiglesia, que només va estar imputat. 

Després del gran interès mediàtic  que va despertar el cas, la família va decidir exposar els fets en una pàgina web gràcies a la qual han pogut obtenir noves proves que ajudaran a reobrir la investigació. «Hi ha gent amb informació rellevant que ha perdut la por i ha aportat nous elements que ens han ajudat a apropar-nos a la realitat. Animem a tots aquells qui sàpiguen alguna cosa que es posin en contacte amb nosaltres», manifestava el germà de la víctima. «Reclamem que aquesta vegada el sistema no falli i es faci justícia», sentenciava. 

Es desmunten les quartades dels sospitosos

L'advocat de la família, Benet Salellas, declarava que «són elements de prova, alguns documentals, altres testimonials, altres més pericials i tècnics, que el que fan és qüestionar d'arrel les declaracions que els diferents intervinents van tenir a la fase de declaració i que, al nostre entendre, desmunten les quartades dels principals sospitosos». 

Ara doncs, la decisió de reobrir el cas de la jove bibliotecària de 27 anys es troba en mans del Jutjat d'Instrucció. «Necessitem que la reobertura es dicti per posar el comptador a zero de la prescripciódels fets», advertia l'advocat. En cas que no es reactivés, els fets prescriuran el proper any  per qualsevol persona relacionada amb l'assassinat que no hagués estat investigada durant la primera instrucció. Per aquells que ja van estar imputats al seu temps, el termini perdura fins al 2025. 

Secret de sumari

La defensa ha demanat que es decreti el  secret de sumari per preservar la investigació del cas, a més a més que siguin els Mossos qui portin a terme les inspeccions. De moment l'únic que ha transcendit de les noves proves és que «són tan rellevants que poden arribar a justificar la formulació d'una acusació arribats al moment», advertia l'advocat.