YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Margarita del Val, sobre l'eficàcia de la vacuna: «Encara no tindrà impacte»

La viròloga analitza l'inici de la campanya de vacunació

La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu
La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu | EP

Amb l'increment de contagis de coronavirus a causa de les festes de Nadal, són molts els experts que donen la seva opinió sobre les mesures del govern, i també sobre la vacunació contra el virus. I és que aquest tema dona molta conversa entre la població. Una part dels ciutadans segueix desconfinant de les vacunes, però per un altre costat, algunes persones també creuen que la vacuna posarà fi a la pandèmia d'un dia per l'altre. Però, quina és la realitat?

La viròloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Margarita del Val, ha donat la seva opinió sobre les expectatives de l'inici de la vacunació contra la Covid-19 a Espanya. Segons ha explicat en una entrevista a 'RNE', la vacuna «no ens ajudarà» a atenuar els efectes de la pandèmia.

Actualment, la vacuna s'està aplicant a persones grans que «representen un 3% de la població espanyola major de 65 anys». Així que, ara per ara, segons explica Margarita del Val, la vacuna «ajudaria a aquelles persones que estan vacunades, punt. En tota la resta, encara no tindrà un impacte sobre la nostra probabilitat de contagiar-nos o de contagiar. Això no ens afectarà».

A més, segons ha continuat explicant, les persones que es vacunen «estarien protegides del patiment», però encara es desconeix si podrien transmetre el coronavirus. «Per tant, s'han de mantenir les mateixes mesures que tota la resta», continuava advertint l'experta.

 

 

 

És necessari un confinament total?

Margarita del Val també ha donat la seva opinió sobre el tema de debat d'aquesta setmana. I és que són diverses les comunitats autònomes que estan demanant al govern espanyol un nou confinament total. L'experta, tot i que ha admès que la situació al nostre país no és tan dolenta com d'altres, també adverteix que va de camí, amb la qual cosa s'ha d'actuar a temps: «Sempre he estat partidària d'una intervenció primerenca perquè és menys dolorosa i més eficaç».

«Si no s'imposen mesures de confinament externes i ens segueixen fent recomanacions, el que hem de fer és actuar cadascú de nosaltres, i recordar el que són l'aïllament i la quarantena», ha continuat explicant, fent referència al confinament voluntari. D'altra banda, també ha demanat que les persones contagiades respectin el període de confinament i aïllament sense buscar excuses ni pensar en què el resultat «potser és un fals positiu».

La viròloga també s'ha posicionat a favor de les paraules de Fernando Simón que han creat polèmica aquests darrers dies, i ha explicat que l'increment de contagis és perquè «per Nadal ens ho hem passat millor de què tocava».

«Va ser una recomanació molt nítida feta per tots els experts i autoritats per rebaixar el nombre de persones de diferents cercles que s'ajuntaven. Qui ho hagi fet, ho ha fet sabent que no podien controlar, arriscant a la mateixa família i sabent que qui es reunia en una a casa a sopar i no ventilava adequadament aconseguiria que es contagiés la família sencera», continuava explicant l'experta. Segons Margarita del Val, «això és el que està passant ara. Estan arribant a urgències famílies senceres per fer el test, donant positiu conjuntament».

«Estem a temps d'aconseguir-ho»

La viròloga ha insistit que «som a temps d'aconseguir-ho» si els ciutadans prenem mesures voluntàries per evitar l'expansió del virus. «Aturem-nos tots una mica, després de Nadal, sinó ens hem aturat encara, limitar els 10 dies que tenim al davant amb el nombre mínim de contactes i persones diferents. Això no ho pot controlar ningú, ho hem de controlar nosaltres», afegia.

Un altre dels temes de la setmana han estat les aules. Haurien de tornar tots els alumnes i professors a l'ensenyament en línia? Margarita del Val ha explicat que, a causa de les baixes temperatures que ens està deixant l'hivern i la constant ventilació que han de tenir les aules per evitar els contagis, s'hauria de considerar tornar a les classes semipresencials o a distància.

«Tot i que l'educació és fonamental, potser durant un mes i mig o així s'ha de pensar a fer-ho no presencial o parcialment presencial, que es redueixi el nombre de nens que van cada dia a classe», ha explicat. Per la seva part, també ha donat la seva opinió sobre les aglomeracions causades pel temporal Filomena, i ha explicat que el metro és segur i que «està molt ben ventilat, els vagons tenen una ventilació forçada molt potent i està més net que abans».


Comentaris

envia el comentari