Primer pla d'un jove amb una mascareta

Troben una nova manera de saber si has tingut la Covid: es pot veure a la llengua

Ho diu un nou estudi sobre la malaltia

Cada dia que passa és una nova oportunitat per derrotar al virus. O com a mínim, és un nou dia per conèixer una mica més d'ell i tenir encara més eines per rematar-lo. De fet, després d'un any d'investigacions, tots els camins ens condueixen a l'optimisme: la vacuna ja s'administra a Espanya i, tot i que s'acaben de superar els dos milions de morts per Covid-19 al món, els experts auguren que a finals del 2021 la situació ja serà molt diferent.

Malgrat això, hem de continuar plantant batalla al virus coneixent-lo al màxim i descobrint tots els seus símptomes. La febre, la tos o el cansament són alguns dels més comuns, però ara el cap del departament d'epidemiologia genètica a Gran Bretanya, Tim Spector, assegura haver trobat un nou símptoma: la llengua Covid.

Així ho ha detallat el mateix Spector al seu compte de Twitter: «Una de cada cinc persones amb Covid presenta símptomes menys comuns que no apareixen a la llista oficial de PHE, com erupcions cutànies. També s'està veient un nombre creixent de llengües Covid i estranyes úlceres bucals. Si vostè té algun símptoma estrany o inclòs mal de cap...quedin-se a casa!».

Per a sorpresa de molts, l'epidemiòleg anglès ha il·lustrat la seva explicació amb una fotografia on es pot veure una llengua amb punts blancs i cremades. El que, segons el centre britànic, és un nou símptoma de la Covid-19.

Finalment, cal recordar que la resta de símptomes del coronavirus ja detectats són la febre, la tos seca, el cansament, les molèsties i dolors, el mal de gola, la diarrea, la conjuntivitis, el mal de cap, la pèrdua del sentit de l'olfacte o del gust, les erupcions cutànies o també pot ser un símptoma revelador la pèrdua del color als dits de les mans o dels peus. A més, els símptomes més greus del coronavirus són els següents: dificultat per respirar o sensació de manca d'aire, dolor i/o pressió al pit i incapacitat per parlar o moure's.

«Quedin-se a casa!»

És el reclam de Tim Spector. Davant una situació insostenible a la Gran Bretanya, on per exemple s'han pres mesures de confinament molt dràstiques, l'expert demana que la gent no surti de casa seva. La importància de limitar els contactes socials després de Nadal és un autèntic i necessari imperatiu per poder arribar bé a la primavera.

És llavors quan els metges i experts preveuen una relaxació de les infeccions, acompanyades d'una vacunació que ja serà massiva. Sense anar més lluny, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha avançat aquest dissabte que el 70% de la població espanyola hauria d'estar vacunada a l'estiu.

«En aquest primer trimestre rebrem la totalitat de les dosis que teníem compromeses, i en el segon trimestre s'incrementaran les dosis amb les compres addicionals que ha fet Europa i on Espanya ha participat», ha comentat el ministre Illa mentre assegurava que no tanca la porta a modificar el toc de queda a Espanya.