Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'alpinista català, Sergi Mingote

La història de Sergi Mingote, l'alpinista català que ha perdut la vida a l'Himàlaia

Estava fent el descens del K2

Imatge de l'alpinista català, Sergi Mingote
Imatge de l'alpinista català, Sergi Mingote | Instagram

Aquest dissabte, l'alpinista català Sergi Mingote ha perdut la vida al cim del K2, a la serralada de l'Himàlaia, després de patir una forta caiguda en el descens de la muntanya. Tal com explica el diari 'Marca', Mingote va descobrir la seva passió per aquest esport després de pujar a cinc volcans l'any 1993 a l'Equador. De fet, la seva vida va ser tota una aventura. Va travessar deserts, glaceres com el Pol Nord, muntanyes i fins i tot en Ironmans. L'alpinista va realitzar 11 'vuitmils' al llarg de la seva vida. El primer va arribar el 1998, el Cho Oyu (8.201 metres), després el Shisha Pangma (1999) i dues ascensions a l'Everest per la cara nord (2001) i cara sud (2003).

D'entre algunes de les aventures més destacades, hi ha la travessa del Pol Nord magnètic, els deserts de Gobi i Djanet o creuar l'estret de Gibraltar nedant. D'altra banda, també ha recorregut llargs trajectes amb bicicleta com ara la travessa del Gel Patagònia Sud, la Transpirenaica, la Transdolomítica, el Tour de Mont Blanc i una volta integral per Mongòlia. Sens dubte, un esportista de cap a peus.

Sergi Mingote va ser alcalde de Parets del Vallès, la seva localitat natal, entre el 2011 i el 2018. Des de llavors, l'alpinisme va ser la seva professió. Mingote tenia el projecte de pujar els 14 'vuitmils' en 1.000 dies. L'any 2019 va fer el K2 i el Manaslu i el 2019 el Lhotse, el Nanga Parbat, el Gasherbrum II i el Dhaulagiri. Tot i això, la pandèmia del coronavirus va paralitzar el seu projecte. Fins llavors havia completat, sense oxigen artificial, set en 444 dies. 

Aquest hivern tenia previst anar al Cho Oyu, però llavors va sorgir la proposta d'encapçalar un ascens al K2. Mingote va acceptar, però aquest ha estat el seu darrer gran repte. A causa del mal temps, es van veure obligats a baixar del cim i per desgràcia es va produir la fatídica caiguda que ha posat fi a la seva vida. Descansa en pau Sergi.

 

Missatges de record a les xarxes

Les xarxes socials s'han omplert de missatges de record en saber la mort de l'alpinista. Entre alguns dels missatges destacats, el de l'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, íntim amic de Sergi Mingote. D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha lamentat la pèrdua de l'alpinista en un missatge a Twitter: «Trist per la mort de Sergi Mingote al K2. Volia seguir fent història formant part de la primera expedició a coronar aquesta muntanya en ple hivern i un tràgic accident ha posat fi a la seva vida».

La UGT de Catalunya igualment ha lamentat la pèrdua d'un «militant històric» del sindicat, ja que Mingote va ser delegat de la UGT a l'Ajuntament de Granollers i va ser el responsable de la Federació de Serveis Públics de la UGT al Vallès Oriental. «Així mateix, Sergi Mingote va portar la campanya per les 35 hores setmanals, liderada per l'Avalot i la UGT de Catalunya, al cim més alt del món, l'Everest», han recordat des del sindicat, que també han agraït el suport de Mingote durant la seva etapa com a alcalde de Parets del Vallès en l'organització de les tres edicions de la Cursa Solidària pel Treball Digne.

Des del món de l'esport, la corredora de muntanya, Núria Picas, ha estat de les primeres a mostrar la seva consternació. «Notícies molt tristes des del K2. Ens deixa un dels grans Sergi Mingote. Molta força a familiars, amics i companys de cordada», ha piulat Picas. La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) s'ha mostrat molt colpida per l'accident mortal de Sergi Mingote i ha afirmat que el seu president Jordi Merino ha participat activament en el rescat de l'escalador al Pakistan. «Ens deixa un gran alpinista, una gran persona i un amic, sempre al costat de l’excursionisme català. No em surten les paraules», ha conclòs Merino.