Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Avions de Lufthansa aparcats en una pista tancada a l’aeroport de Frankfurt, Alemanya

L'OMS rebutja que els països demanin un passaport de vacunació per poder viatjar

El Comitè d'Emergències al·lega que «encara es desconeixen les repercussions de les vacunes en la reducció de la transmissió i que la disponibilitat actual de vacunes és massa limitada»

Avions de Lufthansa aparcats en una pista tancada a l’aeroport de Frankfurt, Alemanya
L'OMS ha rebutjat, per al moment, que els països demanin un certificat de vacunació per als viatgers | ACN

El Comitè d'Emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països que no exigeixin proves de vacunació contra la COVID-19 per a poder viatjar «atès que encara es desconeixen les repercussions de les vacunes en la reducció de la transmissió i que la disponibilitat actual de vacunes és massa limitada».

«En aquests moments, demanem que no s'introdueixin requisits de prova de vacunació o immunitat per als viatges internacionals com a condició d'entrada, ja que encara existeixen importants incògnites quant a l'eficàcia de la vacunació per a reduir la transmissió i la limitada disponibilitat de vacunes.

Estar vacunat no hauria d'eximir als viatgers internacionals de complir altres mesures de reducció del risc dels viatges», ha establert el comitè, que es va reunir aquest dijous 14 de gener a petició del director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De la mateixa forma, els experts han aconsellat als països que apliquin mesures «coordinades i basades en proves científiques» per a viatjar amb seguretat i que compartissin amb l'OMS les experiències i les millors pràctiques apreses.

«Estem una mica paralitzats. Estem una mica confosos. I clarament la qüestió de viatjar al voltant del món per aire, per carretera, per mar, necessita ser millor organitzada», ha reivindicat el líder d'aquest comitè independent, Didier Houssin. L'expert ha esgrimit que el món s'enfronta a «una carrera entre el virus, que continuarà tractant de mutar per a propagar-se més fàcilment i la humanitat, que ha de tractar de detenir la propagació».

Aquest divendres, no obstant això, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assenyalar que seria una «bona idea» comptar amb certificat mútuament reconegut en l'àmbit europeu que «facilités la vida» als ciutadans que hagin estat ja vacunats contra el coronavirus, però creu que és una reflexió amb implicacions jurídiques i polítiques que han de discutir primer els Vint-i-set.

El mandatari hel·lè, Kyriakos Mitsotakis, va enviar fa uns dies una carta a Von der Leyen defensant la idea de crear una sort de passaport per a les persones que s'hagin vacunat contra el virus, amb l'objectiu de facilitar que poguessin viatjar sense restriccions dins de la Unió Europea, en un moment en el qual els Estats membres imposen diferents restriccions als desplaçaments, com l'exigència de PCR negativa o quarantenes. El govern espanyol també s'ha mostrat favorable a aquesta proposta, que ara rebutja aquest comitè d'experts de l'OMS.

D'altra banda, en la trobada van examinar també les variants emergents del SARS-CoV-2. Sobre aquest tema, el comitè demana que s'ampliï a escala mundial la seqüenciació genòmica i l'intercanvi de dades, juntament amb «una major col·laboració científica per a abordar les incògnites crítiques». El comitè insta l'OMS que elabori un sistema normalitzat per a nomenar noves variants que evités els marcadors geogràfics, esfera en la qual l'OMS ja ha començat a treballar.

En referència a les vacunes, el comitè subratlla la necessitat d'un accés equitatiu a través del Servei COVAX, posat en marxa per l'OMS per a garantir que la vacuna arriba a tots els llocs del món, així com de la transferència de tecnologia per a augmentar la capacitat de producció mundial.

En aquest sentit, el comitè ha encoratjat als fabricants de vacunes al fet que proporcionessin ràpidament a l'OMS dades sobre seguretat i eficàcia per a la seva inclusió en la llista d'usos d'emergència. «La falta d'aquestes dades és un obstacle per a garantir el subministrament oportú i equitatiu de vacunes en l'àmbit mundial», assenyala el comitè.

Un moment decisiu de la pandèmia

«Aquest és un moment decisiu en la pandèmia i em va complaure que el Comitè d'Emergències posés un gran èmfasi en el desplegament equitatiu de les vacunes COVID-19», ha explicat Tedros en roda de premsa des de Ginebra (Suïssa) aquest divendres.

En aquest sentit, ha insistit que «els professionals sanitaris estan esgotats, els sistemes de salut estan al límit de les seves possibilitats i estem veient que els subministraments d'oxigen s'estan esgotant perillosament en alguns països».

«Ara és el moment en què hem d'unir-nos com a humanitat comuna i desplegar les vacunes als treballadors de la salut i als quals estan en major risc. Aquesta és la clau per a salvar vides, protegir els sistemes de salut i impulsar una recuperació justa», ha reiterat.

Tedros ha assegurat que l'OMS està «treballant intensament» per a «assegurar que les vacunes arribin als que més les necessiten». «Continuaré repetint això en les pròximes setmanes, perquè com vaig dir el dilluns, vull veure la vacuna en marxa en tots els països en els pròxims 100 dies perquè els sanitaris i les persones d'alt risc estiguin protegits primer», ha sostingut.

L'objectiu: frenar els contagis

El màxim dirigent de l'organisme sanitari internacional de Nacions Unides ha assenyalat que en alguns països d'Europa, Àfrica i Amèrica s'estan produint pics en els casos de COVID-19 amb múltiples factors de risc de transmissió.

«Això es deu al fet que col·lectivament no estem aconseguint trencar les cadenes de transmissió a escala comunitària o dins de les llars. Necessitem tancar la bretxa entre la intenció i l'aplicació a escala nacional i individual. Això està exercint una immensa pressió sobre els hospitals i els treballadors de la salut», ha reclamat.

Tedros ha indicat que «com més se suprimeixi el virus COVID-19, menys oportunitat té de mutar». «Necessitem ser més eficients que el virus i aconseguir l'excel·lència en tot el que fem. Només hi ha una manera de sortir d'aquesta tempesta: compartir les eines que tenim i comprometre'ns a usar-les junts», ha argumentat.

«S'està produint una ràpida acceleració de casos en països en totes les regions. Una petita proporció és per les noves variants, però és sobretot perquè el coronavirus està aprofitant la nostra fatiga i la ruptura de les mesures de prevenció. Cal ser realistes. No ho estem fent tan bé com deuríem. No és fàcil. Esperem que les comunitats facin sacrificis extraordinaris i els governs han de secundar-les de manera extraordinària», ha agregat el director executiu del Programa d'Emergències de l'OMS, Michael Ryan.