Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

Els comerços exigeixen coherència al Govern: «Si permeten moure's per anar a mítings, també per comprar»

Les principals associacions de comerciants, restauradors i patronals, crítics amb el Govern

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions
Meritxell Budó i Pere Aragonès, els dos caps visibles del Govern   | cedida

Cada vegada que el Govern anuncia alguna mesura per combatre la pandèmia de coronavirus, les reaccions de diversos sectors afectats per la crisi no es fan esperar. Així ha estat, de nou, amb l'anunci que els ciutadans podran saltar-se el confinament municipal per assistir a mítings electorals durant la campanya que s'iniciarà aquesta matinada. En aquesta ocasió, han estat les principals associacions de comerciants, restauradors i patronals del país qui han carregat contra la «incoherència» del Govern.

Les entitats de comerciants Comertia, Barcelona Oberta i Retail.cat, el Gremi de restauració i les patronals Pimec, Foment i Cecot han denunciat que la darrera decisió anunciada ahir per Meritxell Budó ha deixat «perplex» al sector i han exigit «coherència» a la Generalitat. En un comunicat han reclamat «l'obertura del comerç» afectat per les restriccions més severes aplicades després de les festes de Nadal, que obliga a tancar els negocis no essencials durant el cap de setmana i, en el cas dels que tenen més de 400 metres quadrats, cada dia. «Si es permet la mobilitat per assistir a mítings, també per anar a comprar», han reivindicat.

Els comerciants denuncien que ells han de complir les mesures més restrictives com no obrir els seus establiments per tal d'evitar la mobilitat, «mentre, paral·lelament, es possibilita la mobilitat per anar a actes polítics». En la mateixa línia es posiciona el sector de la restauració, «que està tancat de forma encoberta des del 21 de desembre», tenint només la possibilitat de servir esmorzars i dinars.



Les organitzacions signants consideren que, en moments de crisi sanitària i econòmica com els actuals, «no té cap mena de coherència consentir la mobilitat perimetral municipal per la necessitat de preservar el dret fonamental a la participació política quan, aquests actes es poden celebrar de forma totalment virtual», exposen. I ho comparen amb la situació que pateixen. «S'exigeix a les empreses i als treballadors que adoptin mesures com el teletreball per evitar la mobilitat i als comerços que romanguin tancats». I tot plegat, denuncies, «sense ajuts econòmics i havent de fer front als impostos».

En aquest sentit, les 15 entitats dels sectors comerç i restauració que signen el comunicat, reivindiquen que els seus establiments són espais segurs i reclamen mesures compensatòries per intentar pal·liar els tancaments forçosos i les contínues restriccions a les quals han de fer front. 

La Covid-19 destrueix 137.600 llocs de feina a Catalunya

Catalunya va tancar el 2020 amb 537.900 persones sense feina i una taxa d'atur del 13,87%, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha fet públiques aquest dijous. Les restriccions sanitàries de l'últim trimestre de l'any han deixat un augment de l'atur de 31.300 aturats respecte del tercer trimestre, l'increment més alt de totes les comunitats autònomes.

Amb aquestes dades, l'any de la Covid-19 va acabar a Catalunya amb una destrucció anual de 137.600 llocs de treball i un augment de la desocupació de 132.100 aturats, els més alts de l'Estat. A Espanya, l'any de la pandèmia es van destruir més de 622.000 llocs de feina i la taxa d'atur a 31 de desembre va ser del 16,13%.