Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Efectius del SEM preparats per fer PCR a veïns de Torregrossa

Un expert dona la raó a Fernando Simón però avisa del que pot passar aviat a Espanya

Adolfo García Sastre, un dels millors biòlegs del món, creu que la situació es pot descontrolar molt de pressa
Efectius del SEM preparats per fer PCR a veïns de Torregrossa
Espanya podria estar molt a prop d'una segona onada de Covid-19 | ACN

Les últimes dades publicades ahir pel Ministeri de Sanitat han provocat encara més incertesa sobre l'evolució de la pandèmia a Espanya, i és que en només un dia s'han detectat gairebé 1.700 contagis nous arreu del territori. Tot i haver registrat 950 brots i més d'11.100 persones contagiades des del passat mes de juny, les autoritats descarten parlar d'una segona onada

Adolfo García Sastre, una de les primeres eminències científiques al nostre país i un dels millors biòlegs del món, assegura que encara no es pot dir que Espanya es troba en una segona onada de la Covid-19, però adverteix que la situació es pot descontrolar aviat. 

Importància de prendre mesures per aturar els brots

El director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents del Mount Sinai Hospital de Nova York dona la raó a Fernando Simón quan aquest diu que no hi ha una segona onada de coronavirus perquè encara no hi ha transmissió comunitària. Tot i que Simón assegura que la situació està sota control, el biòleg reconeix que l'increment dels casos «és molt preocupant».

Segons García, és necessari apagar els focus de contagi com més aviat millor, però que per a fer-ho es necessiten uns mètodes de diagnòstic molt ràpids. «Necessitem mètodes molt ràpids i que també tot el món compleixi el més possible amb el distanciament social». També ha recordat que les xifres a Espanya indiquen que l'epidèmia està pujant, per la qual cosa ha reiterat la importància de prendre mesures. Els experts asseguren que es podria produir una segona onada en qüestió de dies. 

Com evitar una segona onada

Adolfo García Sastre destaca que, a més a més de fer proves, és fonamental «seqüenciar el que s'està trobant perquè les seqüències dels virus, si són molt relacionades, ens vénen a dir que són part del mateix brot, però si no estan relacionades vol dir que hi ha més d'una reintroducció i significaria que el distanciament social no és suficient». 

Per això l'expert creu que el més important és saber quins contactes han tingut les persones infectades i trobar-los ràpidament per fer-los el diagnòstic i veure si també tenen el virus o no. El sistema de control i vigilància és la clau per evitar un altre desastre com el del mes de març.