Ara mateix, les esperances de tot el món estan posades en les vacunes. Tots volem tornar a la normalitat, o almenys acostar-nos a les vides que teníem abans de l'arribada de la pandèmia del coronavirus, encara que ara mateix costa creure que això passarà sense més, i ho acabarem oblidant amb el pas dels anys.
La clau està, segons la majoria d'experts, a aconseguir la immunitat de ramat, aquest punt en el qual la major part de la població compti amb els anticossos necessaris per a vèncer al virus, o afeblir-lo considerablement.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«No és així com acaba una pandèmia»
I diem la majoria dels experts, perquè també hi ha veus molt crítiques amb aquesta idea. Una d'aquestes veus és la del conegut epidemiòleg estatunidenc Larry Brilliant, conegut per haver liderat la lluita de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) contra el virus de la verola en la dècada de 1970.
«La immunitat de ramat està ara fetitxada en la societat. Es visualitza com un moment màgic, en el qual la pilota caurà a Times Square i tots ballarem, ens besarem i ens abraçarem, i marxarem cap a la normalitat», lamenta l'expert, que adverteix que «això mai succeirà». «No és així com acaba una pandèmia», insisteix Brilliant.
De pandèmies sap molt, tant que va assessorar els creadors de la pel·lícula «Contagio», l'any 2011, i que molts consideren que va predir l'arribada de la Covid-19, davant els paral·lelismes existents amb la situació actual. L'epidemiòleg, de fet, porta molts anys advertint de la possibilitat real d'una emergència sanitària mundial.
Enmig de l'actual situació d'optimisme per la vacunació, que ha animat fins i tot al fet que alguns governs o institucions s'atreveixin a posar una data final a la pandèmia i la volta a la normalitat, Brillant i els seus companys incomoden. I ho fan advertint que costarà molt més vèncer al virus: «La immunitat de ramat no ens salvarà», sentència el nord-americà.
L'epidemiòleg Larry Brilliant avisa que amb vacunar no és suficient
Això sí, insisteix a deixar clar que no vol dir que els esforços actuals per a vacunar a la població siguin en va, sinó que no és suficient. En una intervenció en el 'The Wall Strees Journal' al costat d'altres prestigiosos noms de l'epidemiologia mundial, Brilliant assenyala que, per a recuperar la normalitat, és necessària una «detecció ràpida i sòlida» dels brots, a més d'una «contenció reeixida» d'aquests.
És a dir, no és suficient saber quants casos diaris de Covid-19 es detecten, i a més s'han d'usar les vacunes que més s'adaptin a les diferents variants que han sorgit, i continuarà sorgint en el futur. És l'única manera, assegura, d’«accelerar el viatge» per a aconseguir el que ell mateix diu «seminormalitat».
Cal prestar moltíssima atenció a les noves variants
En aquest sentit, critica amb duresa l'«estatus gairebé màgic» que ha aconseguit la desitjada immunitat de grup. «No és així com acabarà aquest malson», insisteix, perquè considera que és gairebé impossible aconseguir-la amb la Covid-19. «El moment de redoblar els nostres esforços per a acabar amb la transmissió[del virus] és ara», assegura.
«Hi haurà llocs en el món i en la població animal que podrien produir variants que podrien reinfectar-nos contínuament. Planifiquem-ho i deixem de costat suficient vacuna i suficients diners perquè puguem trobar brots ràpidament, respondre a ells just a temps», demana Brilliant, que insisteix que no podem estar tan dependents de les vacunes.
En aquest sentit, la possibilitat que aparegui una nova i forta variant que posi novament al món contra les cordes és molt real, i per això l'epidemiòleg demana moltíssima atenció a les noves variants i els possibles canals d'entrada d'aquests. «Hem de ser summament acurats en la vigilància i la detecció ràpida en la interfície animal - humà, perquè probablement d'aquí sorgiran les noves variants», insisteix.