Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla lateral del president de Vox Santiago Abascal en un acte a la plaça Sant Jaume de Barcelona

El Tribunal de Comptes condemna a Vox a pagar una gran multa per incomplir la legislació electoral

El partit de Santiago Abascal haurà de pagar més de 70.000 euros de multa

Cop del Tribunal de Comptes a Vox. La formació que presideix Santiago Abascal ha estat condemnada a pagar 72.600 euros, segons ha avançat aquest dijous, 1 d'abril, la Cadena SER.

El motiu de la multa és el fet d'haver incomplit una regla de la legislació electoral en la qual es prohibeix la contractació d'espais de propaganda electoral en emissores televisives privades. Vox va fer despeses en aquest concepte prohibit per valor de 36.300 euros, de manera que la sanció proposada pel Tribunal de Comptes és del doble del valor d'aquesta despesa considerada irregular: el partit haurà de pagar 72.600 euros en total.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Vox, l'única formació política sancionada pel Tribunal de Comptes per les seves despeses en campanya

Aquesta no és l'única irregularitat en les despeses de Vox —referits a la campanya de les últimes eleccions generals, celebrades el 10 de novembre de 2019—, sinó que la formació també va gastar irregularment 30.203 euros en publicitat en mitjans digitals, escrits o ràdios abans de l'inici oficial de la campanya. Encara que no està permès aquest tipus de despesa, la veritat és que no es contempla sanció econòmica per aquesta infracció: senzillament es comptabilitza com a despesa no subvencionable, pel qual Vox no percebrà cap contrapartida en forma de diners procedents de les arques de l'Estat.

Com en el cas d'altres partits, l'informe també retreu a Vox una despesa de 32.812 euros en un proveïdor de serveis en el Firal de València, que no ha informat el Tribunal de Comptes tal com l'exigeix la llei. Finalment, el Tribunal també es va interessar per la factura d'una gran bandera d'Espanya que Vox va utilitzar en el seu míting de tancament de campanya en la plaça de Colón de Madrid que tenia data posterior als comicis, però finalment es va aclarir que es tractava d'un mer error en elaborar el document de pagament.

En definitiva, doncs, el més significatiu de la fiscalització de les despeses de Vox en campanya és la multa de 72.600 euros per publicitat considerada irregular, fet que significarà que la formació de Santiago Abascal veurà reduïda la seva pròxima subvenció electoral en aquesta quantitat, gens negligible d'altra banda. Vox és l'únic partit dels 19 dels quals s'ha analitzat la documentació econòmica que proposa fiscalitzar el Tribunal de Comptes. En total, en la campanya de les últimes eleccions generals, els partits que es presentaven van gastar 48,9 milions d'euros, dels quals 25,3 milions van ser en concepte d'enviaments postals.

En concret, el partit que més va gastar va ser el PSOE, que al costat del PSC, va fer una despesa de 12,6 milions d'euros; seguit del PP, amb 12,4 milions; Ciutadans, amb 10,2 milions; Unides Podemos (5,7 milions) i Vox (2,8 milions). Aquests dos últims partits, a més, han declarat que no han recorregut a endeutar-se per a pagar les seves despeses de campanya.

Abascal, centrat en les eleccions madrilenyes del pròxim 4 de maig

Ara com ara, la cúpula de Vox està concentrada en la celebració de les eleccions madrilenyes del pròxim 4 de maig. Passada la Setmana Santa, Madrid es veurà ja en ple temps de descompte cap a la campanya electoral, que té previst la seva arrencada el diumenge dia 18 d'abril.

El líder del partit, Santiago Abascal, és el cap de campanya dels comicis, en els quals Vox torni a presentar com a cap de cartell a Rocío Monasterio. La formació es juga allí continuar creixent de manera clara i que Isabel Díaz Ayuso no aconsegueixi el seu evident objectiu: aconseguir captar als seus potencials votants i deixar-los en una posició irrellevant en la pròxima Assemblea de Madrid.