Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla tancat d'un agent dels Mossos d'Esquadra en primer terme i d'un vehicle al control policial

La Setmana Santa acaba amb diverses multes per saltar-se el confinament: les excuses de la població

La majoria d'ells s'inventava una reunió veïnal a la seva segona residència, la qual realment no existia

Espanya porta una setmana amb totes les seves comunitats, excepte Balears i Canàries, tancades de manera perimetral per a evitar desplaçaments injustificats que augmentin la mobilitat i la interacció social a les portes de la quarta onada.

L'objectiu d'aquests tancaments és impedir que, com en festivitats anteriors ja va ocórrer, augmentin els contagis i Espanya s'enfronti a una nova onada que deixi milers de víctimes mortals del coronavirus. Però hi ha molts ciutadans que ja s'han cansat d'aquesta mena de mesures i han decidit fer cas omís a les autoritats.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Algunes de les excuses més populars de la població

En els últims dies, veïns de localitats costaneres, especialment de Catalunya, la Comunitat Valenciana o Andalusia, han vist com la població dels seus municipis ha augmentat considerablement encara que està prohibit viatjar. En algunes comunitats, com Andalusia, fins i tot està prohibida la mobilitat entre les seves diferents províncies.

En alguns casos, els veïns s'estan trobant amb persones que tenen una segona residència en la seva localitat, als qui han vist estiu rere estiu en els últims anys, però que aquesta Setmana Santa, per les restriccions, no haurien de ser aquí.

Molts d'aquests propietaris que tenen segones residències han acudit igualment als seus llocs d'estiueig, i els que han estat qüestionats per la Policia estan argumentant tenir juntes veïnals urgents o avaries que han d'arreglar per a haver-se desplaçat fins allí.

Augmenten els desplaçaments a segones residències a Andalusia

Així ho ha explicat Manuel Jiménez Caro, president del Col·legi d'Administradors de Finques de Màlaga, en un reportatge de 'Nius Diari': «Estem rebent peticions de propietaris d'habitatges sol·licitant escrits de juntes veïnals que no existeixen igual que certificacions d'avaries fictícies».

Només a Màlaga han rebut més de 100 sol·licituds d'aquest tipus, que si s'accepten poden evitar que aquests propietaris siguin sancionats. Però segons José Fería, president del Col·legi d'Administradors de Finques d'Andalusia, aquestes peticions s'estan rebent en totes les províncies de la regió.

En el cas de Màlaga, Jiménez Caro explica que les sol·licituds han estat rebutjades «per la irresponsabilitat que això comporta», però ja se sap que, com diu aquest, 'feta la llei, feta el parany', i que s'estan falsificant alguns d'aquests documents per a evitar les multes.

Una altra de les activitats que més està molestant als veïns aquesta Setmana Santa és la proliferació de festes, especialment entre els més joves. Veïns de localitats costaneres han observat en els últims dies com el final de les classes ha augmentat el flux d'adolescents i joves a les platges, parcs i zones verdes de gairebé totes les comunitats.

En alguns casos, a aquests joves se'ls pot veure en els supermercats, comprant alcohol, begudes, menjar, aperitius i altres productes que deixen entreveure que s'ajuntaran en botellons o festes privades. 

Fatiga pandèmica

Coses com aquestes s'havien vist ja durant la pandèmia, que fa més d'un any que està entre nosaltres, però en les últimes setmanes s'està observant que cada vegada ocorre més vegades.

Els experts ho atribueixen a la fatiga pandèmica, el cansament de gran part de la societat de les mesures i restriccions imposades i que, en molts casos, ni tan sols entenen.

L'exemple més clar el trobem en la nova llei del govern Central per a l'ús obligatori de màscares, que l'estenia a tot espai obert hi hagués o no distància de seguretat. Això obligava a portar la màscara en zones com a platges o piscines, i els usuaris van saltar. 

A penes unes hores després, Sanitat va admetre que el projecte de llei va començar a fer-se al desembre, i que ara podria haver estat desfasat, per la qual cosa es va comprometre a pactar amb les comunitats una actualització de la norma.

Polèmica per la normativa de portar mascareta en llocs oberts

Diverses comunitats autònomes, per part seva, veient el descontentament de la població, van anunciar que no anaven a aplicar la norma i continuarien vigents les excepcions que ja van funcionar durant l'any passat, especialment en el cas de les platges. 

La societat no acabava d'entendre que fa un any no fos obligatori portar la màscara per a prendre el sol i ara sí. De fet, ni tan sols els experts estaven d'acord amb la mesura, en considerar que les platges són, en general, espais segurs si es pot mantenir la distància. 

En definitiva, la societat està ja cansada de restriccions mentre des de les autoritats s'argumenta que cada vegada queda menys, que la vacunació avança i que es podran suavitzar aquestes restriccions a mesura que s'aconsegueixi més població immunitzada. Però aquest moment no acaba d'arribar i la gent demana aire.