Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muchas mascarillas amontonadas una encima de la otra

L'alerta que envia un expert: «Reutilitzar la mascareta pot tenir efectes nocius per a la salut»

El professor de microbiologia Estanislao Nistal dona uns consells útils per a utilitzar correctament les mascaretes

Moltes màscares amuntegades una damunt de l'altra
El mal ús de les màscares augmenta el risc d'una infecció. | Unsplash

L'ús de mascareta s'ha demostrat com una de les mesures essencials per frenar el contagi del coronavirus. Des d'un principi, però, els experts també han advertit que no n'hi ha prou amb portar-la. Cal saber utilitzar-la i guardar-la correctament per evitar els riscos de no fer-ho bé.

El viròleg i professor de microbiologia de la Universitat CEU San Pablo, Estanislao Nistal, adverteix que «la gent no és conscient de la quantitat de bacteris que es van acumulant a les mascaretes i que poden tenir un efecte nociu per a la salut». L'expert avisa que pel simple fet de portar-la enganxada a la cara, la tela ja entra en contacte amb els bacteris de la nostra pell. Si l'estem tocant o la col·loquem a la barbeta o al cabell, el nombre de bacteris es va incrementant de forma preocupant, diu.

Reutilitzar les mascaretes pot provocar infeccions als pulmons

El pitjor, però, arriba quan reutilitzem aquests materials de protecció. «Quan reutilitzem una vegada i una altra la mateixa mascareta exposem al nostre sistema respiratori a tota aquesta càrrega bacteriana, i això ens pot fer emmalaltir». Segons adverteix, en inhalar aquests bacteris podem tenir molèsties a la gola, boca o nas. Però el perill més gran és que aquests bacteris poden descendir a la part baixa dels pulmons i produir una infecció.

I les conseqüències poden ser importants, ja que pot derivar en una pneumònia, una malatia especialment preocupant en el cas de persones que hagin tingut coronavirus o que pateixin altres malalties prèvies del sistema respiratori, perquè això pot agreujar la seva patologia. En aquest sentit, el doctor posa com a exemple l'estafilococ, un dels més presents a la nostra pell, dels quals, un en concret, pot provocar infeccions respiratòries o pneumònies secundàries quan tenim grip o algun altre virus.

«Imagina't el que podria suposar portar una mascareta carregada d'aquests bacteris a un malalt de coronavirus o algú que acaba de superar la malaltia», explica l'epidemiòleg. A més, afegeix que aquests estafilococs són resistents als antibiòtics i poden agreujar encara més el problema.

Consells per reduir els riscos

El consell d'aquest especialista és no tocar la mascareta. En la seva opinió, cal posar-se-la i treure-se-la utilitzant les gomes que es col·loquen darrere de les orelles, ja que, si toquem la superfície de protecció, augmentem el risc d'exposició als bacteris. Així mateix, també cal  evitar moure la mascareta o retirar-la cap a la barbeta o el cabell.

Si es tracta d'una mascareta quirúrgica, és recomanable utilitzar-la una sola vegada, i si és de les que porten filtre, canviar-la periòdicament. Una altra recomanació és guardar-la en un sobre de paper en arribar a casa, perquè el fet de ser un material deshidratant impedeix que creixin els bacteris.

Finalment, l'epidemiòleg desaconsella conservar la mascareta en bossa de plàstic perquè acumulen humitat i això facilita la proliferació de microorganismes. Seguint aquests consells es minimitza el risc de contagi, assegura.