Un expert adverteix sobre el perill de contagi als supermercats

Desmenteix una de les creences més esteses

Un carro de la compra en un passadís d'un supermercat
Els perills de comprar a un supermercat   | Pixabay

Des de l'inici de la pandèmia, un dels grans temors que hem tingut tots ha estat la possibilitat de contagiar-se en llocs públics, com ara els supermercats. I és que encara que aquests establiments ha fet grans esforços per imposar mesures de seguretat i de desinfecció, el risc zero de contagi no existeix. A més sempre hi ha la possibilitat que puguem portar amb nosaltres el coronavirus després d'haver tocat algun producte i no haver fet una desinfecció correcta de les mans.

Tot i això, aquest supòsit seria una falsa creença. Almenys així ho afirma l'expert espanyol en aerosols de la Universitat de Colorado, José Luis Jiménez. Aquest desmentia un dels mites més estesos sobre els possibles contagis en els supermercats i explicava quin és, per ell, el perill més gran de contagi en aquest tipus d'establiments. 

Realment no creu que la presència de coronavirus en les superfícies dels objectes sigui massa especial i apunta que el principal risc de contagi es troba a l'aire. «Si un va al supermercat, el perill no és a les bosses que porta, el perill està en l'aire que es respira», relatava en una entrevista la cadena 'ABC TV Paraguai'. A més, insisteix que el contagi a través de les gotes que expulsem és més possible que no realment ens puguem portar a casa restes del virus.

Recomanacions simples per evitar els contagis en supermercats

És per això que el científic espanyol donava unes petites indicacions per aconseguir no infectar-se si no ens queda més remei que anar a supermercat. En aquest sentit, afirmava que «el que un necessita és estar el menor temps possible al supermercat, millor ventilat, i amb una màscara molt ben posada».

També posava l'accent sobre la necessitat de mantenir en tot moment les mans netes i desinfectades, encara que principalment demanava centrar els esforços en els últims punts anteriors. En aquest sentit, demanava invertir en «ventilar» o en fer coses «que ens protegeixin de respirar aire infectat».

D'altra banda, recordava a la població que les màscares han d'estar «ben ajustades a la cara, perquè pels buits hi passa l'aire». I és que són diversos els experts que recorden que la seva capacitat de filtrar pot baixar fins a un 50% si ens la posem de manera incorrecta.

En quines superfícies aguanta més el coronavirus?

Per reforçar la idea de José Luis Jiménez, un estudi realitzat per investigadors de l'Institut Indi de Tecnologia de Bombai hauria demostrat en quin tipus de superfícies pot sobreviure més el coronavirus. Afirmen que una gota roman líquida durant un temps molt més curt en una superfície porosa i que, per tant, no són perillosos en molts tipus d'envasos.

El que van trobar els científics del país asiàtic és que el coronavirus pot sobreviure durant quatre dies en vidre i set en plàstic i en acer inoxidable. Però en paper i tela, el virus va sobreviure només tres hores i dos dies, respectivament. És per això que amb una bona desinfecció es pot eliminar de manera ràpida el coronavirus

«Amb base en el nostre estudi, recomanem que els mobles d'hospitals i oficines, fets de material impermeable, com vidre, acer inoxidable o fusta laminada, es cobreixin amb material porós, com ara un tela, per reduir el risc d'infecció al tacte», recomana l'autor Sanghamitro Chatterjee. A més, creuen que seria recomanable cobrir amb tela els seients en llocs com parcs, centres comercials, restaurants i sales d'espera de trens o aeroports.


Comentaris

envia el comentari