Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un raig al Delta de l'Ebre.

Un expert de l'AEMET envia un avís pel temporal que arribarà: «Et pot salvar la vida»

J. J. González Alemán comparteix una sèrie de consells quant a tempestes i descàrregues elèctriques

Aquest 2023 està sent certament un any atípic pel que fa a la meteorologia. L'hivern ha estat fred i llarg, però també hi ha hagut canvis bruscos de temperatura. L'inici de la primavera meteorològica, aquest març, en confirma la tendència amb forts contrastos. Sembla que el temps s'ha tornat boig.

Els meteoròlegs anuncien una «muntanya russa» de temperatures aquesta setmana, amb grans variacions tèrmiques. A més a més, augmenta la inestabilitat amb l'entrada de fronts atlàntics per l'oest peninsular. Es preveu un mes de març plujós amb forts vents i tempestes associades.

Davant la previsió de fortes pluges i tempestes les pròximes setmanes, un conegut meteoròleg espanyol ha enviat un seriós avís. Es tracta de Juan Jesús González Alemán, físic de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). El seu darrer tuit s'ha tornat viral en poques hores.

Alerta meteorològica: «Molta atenció a això»

González Alemán és Doctor en Física i Meteoròleg Superior de l'Estat a l'AEMET. Com a investigador en ciclons i canvi climàtic, ha enviat una advertència que s'ha tornat viral a les xarxes socials. «Molta atenció a això, et pot salvar la vida», informa l'expert.

El missatge a Twitter va acompanyat del vídeo d'un grup de persones enmig d'un creuer. Els protagonistes es veuen sorpresos per la tempesta que es forma sobre els seus caps mentre se'ls ericen els pèls del cap. Aquest és un senyal inequívoc d'un perill imminent.

«Si observes que et passa el mateix als cabells és perquè s'està preparant una descàrrega elèctrica. La caiguda d'un llamp als teus voltants o sobre tu és molt probable i imminent», adverteix el físic i el meteoròleg. A més, González Alemán comparteix què has de fer en aquests casos.

Consells davant d'una tempesta

El meteoròleg va compartir en un altre tuit una guia bàsica de consells sobre què fer davant una descàrrega elèctrica. El primer que has de fer és «buscar un lloc on aixoplugar-te, com un cotxe o un edifici». Cal evitar estar a l'aire lliure, «sobretot praderies o llocs molt oberts».

És aconsellable fugir dels llocs alts com els turons i no refugiar-se sota un arbre, «en particular si estan aïllats o són més alts». També cal evitar acostar-se a tanques, vies de tren, reixats i qualsevol objecte metàl·lic. Segons Protecció Civil, el cotxe pot ser «un bon refugi».

Ara que hi venen setmanes de pluja i tempesta, és recomanable no aturar-se amb el cotxe a llocs on hi pugui haver riuades. Els que viuen a la ciutat han de protegir-se dels rajos, tancar portes i finestres i evitar dutxes i banys. Cal recordar que l'aigua és un conductor natural de l'electricitat.

Foto d'un cotxe circulant per una inundació.
4 milions d'espanyols viuen en zones inundables. | EFE

Zones inundables a Espanya

El Sistema Nacional de Zones Inundables compta amb un registre de zones amb risc d'inundació a Espanya. Les cinc principals zones de risc són Huelva, Sevilla, València, Valladolid i Girona. La Regió de Múrcia, la conca del Xúquer a Alacant i el Delta de l'Ebre a Tarragona també tenen risc alt.

Les condicions climàtiques d'aquests llocs i la seva complicada orografia els converteixen en zones de riuades freqüents. S'hi pot descarregar una gran quantitat d'aigua en pocs minuts que podria desbordar rius, rierols, rambles i lleres. També estan exposats a inundacions marítimes.

Els darrers terratrèmols a Turquia i Síria també han encès les alarmes sobre possibles tsunamis a Espanya. Els experts creuen que hi ha un alt risc de tsunami els pròxims 150 anys a la costa mediterrània. Espanya compta amb un Pla Estatal de Tsunamis i una guia amb recomanacions.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!